Lugeja küsib: kas vahetustega töö puhul võib sõlmida käsunduslepingut?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmed tuleb esitada heauskselt ja arusaadavalt.
Andmed tuleb esitada heauskselt ja arusaadavalt. Foto: SCANPIX

«Kas tööandjal on õigus sõlmida minuga käsunduslepingut, kui tegemist on vahetustega tööga?» küsib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni Ida inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Kool.

Alustuseks tuleb osata eristada töö tegemise tingimusi töölepingu alusel töötades ja käsunduslepingu raames käsundit täites.

Töölepingulises suhtes on töölepingu seaduse § 1 lg 1 kohaselt  üheks töölepingu tunnuseks töö tegemine tööandja juhtimise ja kontrolli all.

Võlaõigusseadusega reguleeritud käsunduslepingu kohaselt kohustub aga üks isik (käsundisaaja) vastavalt lepingule osutama teisele isikule (käsundiandjale) teenuseid (täitma käsundi), käsundiandja aga maksma talle selle eest tasu, kui selles on kokku lepitud (VÕS § 619). 

Erinevalt töölepingust ei kirjutata käsundisaajale täpselt ette, kuidas ta oma tööd peab tegema. Käsundisaaja ei allu käsundiandja töökorraldusele, talle ei määrata üldjuhul kindlaks ka käsundi täitmiseks vajalikku tegevuse aega, kohta ega viisi. Käsundisaaja ei allu käsundiandjale. Ta peab vaid käsundi täitma ettenähtud ajaks vastavalt kokkulepitud tingimustele. Käsundiandja ei ole huvitatud käsundi täitmise protsessi korralduse sätestamisest, vaid on huvitatud käsundi täitmise tulemustest.

Seega ei saa käsunduslepingu puhul rääkida vahetustega töötamisest, selline tööaja reguleerimine viitab selgelt töölepingulisele suhtele.

Kui olete juba sõlminud käsunduslepingu, kuid tööd tuleb teha käsundiandja juhtimise ja kontrolli all (tööaja kehtestamine, vahetuste ajakava koostamine), siis on sisuliselt tegemist töölepingulise suhtega. Sellisel juhul on aga võimalus vaidlustada lepingu olemuse ja nõuda oma töösuhte tunnistamist töölepinguliseks suhteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles