Pikaaegsed lemmikud: 63-aastased Mulgi kapsad

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulgi kapsad.
Mulgi kapsad. Foto: Toomas Tatar

Eestis on mitmeid toidukaupu, mida on toodetud aastakümneid. Salvesti tootejuht Elen Puust tutvustab Mulgi kapsaid, mida toodetakse alates 1951. aastast.

Tartu Puu- ja Aedvilja Tehase põhitegevuseks oli aastaid kapsa hapendamine, aga kuna hapendatud kapsas aasta ringi ei säilinud, oli lahenduseks õhukindla toote valmistamine. 1951. aastal sai ettevõtte nimeks Tartu Konservitehas ja selle esimene õhukindlalt suletud toode oligi Mulgi kapsad. Ettevõtte nimi on aja jooksul muutunud, jõudes 2000. aastal praeguse nimeni AS Salvest, aga Mulgi kapsaste tootmine ei ole kordagi peatunud.

Kindlasti olid Mulgi kapsad tootmise algusaastatel populaarsemad kui praegu ja selle peamiseks põhjuseks oli tollane kitsam tootevalik. Päris kaugest minevikust tootmismahtude kohta infot pole, aga viimased 15 aastat on Mulgi kapsaid valmistatud stabiilselt ligikaudu 200 tonni aastas.

Mulgi kapsa retsept ei ole enam sama, mis see oli 1951. aastal. Peamise muudatuse tingisid 1990. aastate teisel poolel muutuma hakanud toitumisharjumused. Muutustega kaasa minnes vähendati rasva ja liha kogust tootes.
Salvest valmistab Mulgi kapsaid ainult kodumaisest toorainest, need ei sisalda säilitus¬aineid, toote säilivuse tagab steriliseerimine hermeetiliselt suletud klaaspurgis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles