Pikaaegsed lemmikud: 49-aastane kodujuust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodujuustu hakati Eestis esimesena tootma Jõhvis.
Kodujuustu hakati Eestis esimesena tootma Jõhvis. Foto: Toomas Tatar

Eestis on mitmeid toidukaupu, mida on toodetud aastakümneid. Maag Piimatööstuse turundusjuht Ruta Kallaspoolik tutvustab kodujuustu, mida toodetakse alates 1965. aastast.

Väga kaugest minevikust ei oska rääkida, kuna endisi töötajaid meil enam tööl pole. Aga Vikipeedia andmetel hakati Eestis kodujuustu tootma selleks, et täita Moskva poolt Eesti NSV-le seatud juustu tootmisplaani. Nimelt nõudis NSVL Riiklik Plaanikomitee viisaastakuplaan Eesti NSV juustutoodangu peaaegu kahekordistamist, mistõttu hakati lisaks tootma kodujuustu, mida aruannetes kajastati juustuna. Kodujuustu hakati Eestis tootma Jõhvis.

Teada on, et 1981. aastal toodeti kodujuustu kümnekilogrammises kotis 199 tonni, 400-grammises topsis 53 tonni, lahjat kodujuustu kümnekilogrammises kotis 43 tonni. Tänapäeval süüakse Eestis ühes kuus ligi 265 tonni kodujuustu.
Farmi Ekstra kodujuust on olnud läbi aastate üks Eesti müüdumaid ja eksporditumaid kodujuustusid. Toodet müüakse ka paljude Baltikumi kettide omatoodete märgi all.

Aastate jooksul on muudetud nii toote koostist kui ka tehnoloogiat, näiteks enam ei toodeta kodujuustu vannides. Käsitööd on jäänud oluliselt vähemaks. Vähendatud on ka soolasisaldust.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles