Pikaaegsed lemmikud: 41-aastane Värska Vesi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värska Vesi
Värska Vesi Foto: Toomas Tatar

Eestis on mitmeid toidukaupu, mida on toodetud aastakümneid. ärska Vesi kvaliteedijuht Piret Jõgeva tutvustab mineraalvett, mida toodetakse alates 1973. aastast.

1967. aastal alustati geoloog Vladimir Tassa eestvedamisel Värska lahe lõunasopis Õrsava järve kaldal puurimistöödega, mille eesmärk oli jõuda haruldase maa-aluse veekoguni. Terve suve väldanud puurimisega jõutigi lõpuks 470 meetri sügavusele. Just sellel sügavusel pidi geoloogide luureandmetel Värska lahe all asetsema suur looduslik kivikauss, mille sügavam veehorisont oli tekkinud juba 500 miljonit aastat tagasi. Seal peituv kristallpuhas vesi pidi olema kivimitest miljonite aastate jooksul omandanud vajalikke mineraale – seda naturaalsel moel ja just parajal määral.

Geoloogide ennustus osutuski täpseks. Õnneks leidus seda haruldast vett piisavalt ja mõni aasta hiljem rajati puuraugu juurde ka tehas, kus hakati villima naturaalset mineraalvett, mis sai tuntuks kui Värska Originaal.
Villitav mineraalvesi pärineb puurkaevust, mille sügavuseks on 470 meetrit. 1993. aasta 1. juunil moodustus reorganiseerimise käigus AS Värska Vesi, mis villib siiani mineraalvett, lisaks ka maitsestatud vett ning gaseeritud ja gaseerimata joogivett (kaevu sügavus 95 meetrit).

1980. aastatel turustati mineraalvett lisaks Eestile Lätisse, Pihkva oblastisse, Peterburi, Valgevenesse. Võib öelda, et Värska Originaal oli menukas juba toona. Praegu on Värska Originaal kõige joodavam mineraalvesi Eestis, nii et seda võib nimetada menukaks nüüdki. Lisaks turustatakse vett Venemaale, Lätisse, Leetu, Soome ning 2014. aastast ka Hiinasse.
Muistse legendi järgi on Värska vetel imejõud. Pühade allikate ääres itkenud maaema Maarja kaasa kaotuse kurbust ning puhta armastuse pisarad lisasid väge maa sügavusest kerkivale veele. Värska veest saab janune tervist, tugevust ja pika ea. Rahvapärimustes on alati tera tõtt.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles