Nutitelefoni omanike põhilised mured 3. osa: telefon pakub võimalust nuhkimiseks

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefonid on juba paljudel lastel.
Nutitelefonid on juba paljudel lastel. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Nutitelefoni omanike soetamise rõõmu varjutavad teinekord ootamatud probleemid, mida vanade mobiiltelefonidega ette ei tulnud. Miks see nii on, selgitab EMT teenuste kommunikatsioonijuht Kristina Samra.

«Kardan, et laps tõmbab telefoni mõne vinge mängu, mis tahab teada telefoni täpset asukohta, ligipääsu sõnumitele ja telefonikõnedele, ning seejures pole info mänguga mitte mingit pidi seotud,» pelgas näiteks üks lapsevanem.

«Tõsi ta on, et niisamuti kui nutiseadmed (telefonid ja tahvlid) pakuvad mitmesuguseid kasutamisvõimalusi nii kooliealistele kui täiskasvanutele, siis isa-ema või venna-õe käes helendavad seadmed on atraktiivsed ka väikestele lastele. Kasutusmugavus, käepärasus ja lihtsad ning intuitiivsed programmid ja mängud on nutikate väikeste peade jaoks tõeline Eldoraado,» tunnistas Samra.

Ta rõhutas, et kõigil enamkasutatavatel operatsioonisüsteemidega seadmetel on olemas nö lasteluku võimalus. Androidi ja Windowsi operatsioonisüsteemides on spetsiaalsed «lastenurgad», mille abil saab lapsevanem mõne ekraanilevajutusega valida need mängud ja rakendused, mida muretult kasutada. Piiranguid rakenduste kasutamisele ja isiklike andmete jagamisele saab seadistada ka Apple’i iOS operatsioonisüsteemis.

«Kindlasti peab aga hoolimata «lasteluku» olemasolust iga lapsevanemast nutiseadme kasutaja jälgima mängude allalaadimisel (nagu ka muude rakenduste puhul) seda, mis rakendusega tegu on ning milliseid ligipääsusid küsitakse ja milleks,» rõhutas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles