Petta saanud ostja: pool autot oli varastatud

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasutatud auto ostmine nõuab korralikku eeltööd.
Kasutatud auto ostmine nõuab korralikku eeltööd. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tarbijakaitseameti teavituskampaania raames loodud leheküljel ostatargalt.ee jagab teiste kasutatud autode ostjate seas oma kogemust ka Ants, kel õnnestus kaela saada auto, millest pool oli varastatud.

«Ostsin mina auto Carman autost Paldiski maantee 80. Sõitsin, kuni politsei selle konfiskeeris kui varastatud auto, süüdistades mind auto varguses. Pärast pooleaastast uurimist politseis selgus, et kogu auto ei olegi varastatud, ainult pool on varastatud. Nimelt on auto kahest kokku ehitatud. Mitte keegi ei kompenseerinud mulle midagi. Olin lihtsalt loll kergeusklik autoostja, kes usaldas suurt, kindlat automüügifirmat. Ei ole mõtet automüüjat usaldada,» kirjutas Ants.

Rain müüs aga suvel maha 1999. aasta Audi, millel ilmnesid nii tõsised rikked, et kolm remondikohta laiutasid käsi – remont oleks läinud kulukaks ja pikaks. Auto müüs ta maha 1000 euroga. «Auto sai paari päevaga müüdud ja kuu aja pärast oli auto ühes Tartu tuntud autoaias müügil hinnaga 3200 eurot, soodushind 2900. Huvitav oli vaadata – ilusti puhtaks tehtud, helitehnika ja veljed olid asendatud mingi odava saastaga! Kui ostan, siis eraisiku käest!» tõdes Rain.

Mihkel käis aga vaatamas kasutatud autot, millel puudus ülevaatus. Väidetavaks põhjuseks oli esiklaasi mõra ja rooliots. «Autol oli ka pisemaid vigasid, mis olid müüja poolt mainitud, nagu kapotitross ja ära vajunud esiuks, tagapiduri klotsid. Sai pakutud, et lähme vaatame ülevaatuse punktis auto üle. Sellega oldi lahkelt nõus. Ülevaatusel selgus, et tagumised pidurid puudusid, kuna piduritorud olid läbi lõigatud, tagasilla puksid olid täiesti otsas, ainult üks pool käsipidurit töötas ja amordid olid ka läbi. Heitgaasid olid normis. Omanik remondile kuluva summa ulatuses ei soovinud hinda järgi anda, nii et jäigi auto ostmata ja vast hea ongi. Tunnen kaasa inimesele, kes selle auto heauskselt ära ostab.»

Tarbijakaitseameti, maanteeameti ja maksu- ja tolliameti teavituskampaania eesmärk on korrastada kasutatud autode turgu. Märtsis liitus kolme riigiametiga ka politsei- ja piirivalveamet, kelle abiga loodetakse tuvastada just varastatud sõidukeid.

Hea lugeja, millised on sinu kogemused kasutatud auto ostmisega?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles