Mida arvab toitumisnõustaja selle kevade moedieetidest? (1)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadel tundub paljudele naistele, et vähemalt viis kilo on vaja alla võtta.
Kevadel tundub paljudele naistele, et vähemalt viis kilo on vaja alla võtta. Foto: SCANPIX

Tarbija24 uuris erinevates foorumites, milliseid dieete sealsed külastajad soovitavad katsetada ning milliseid nõuandeid järgides on keegi ihaldatud kaalu saavutanud või vähemalt selle lähedale jõudnud. Soovitusi palusime kommenteerida toitumisnõustajal Külli Holstingul, kes nõustab teiste seas Pelgulinna raseduskeskuse ja naistekliiniku patsiente.

Holsting tunnistas, et tema ei usu eriti ajutist ja pealtnäha tõhusat kaalulangetusmeetodit.

«On dieete, mis mõjuvad väga kiiresti, lühikese ajaga võetakse kaalust alla, aga juhtub see meie kehas just vee arvelt. Samamoodi, kui me oleme näljadieedi peal, saame väga vähe kaloreid, siis meie keha saadab signaali, et tegemist on näljahädaga, ja kogub esimesel võimalusel kõik tagasi ja salvestab veidi järgmise näljahäda jaoks ette,» põhjendas Holsting.

Nii hakkavad naised end suveks bikiinivormi näljutama, aga suve lõpuks on samad kilod või natukene rohkemgi tagasi kogutud.

«Söömiskäitumist tuleks muuta ikkagi püsivalt. Pigem teha seda väikeste sammudega, tekitamata kehale suuremat stressi. Väikesed sammud kinnistuvad kiiremini,» selgitas Holsting, kelle sõnul tuleb meeles pidada, et mida radikaalsem on muutus, seda koormavam ja stressirikkam on see kehale.

Päris paastu Holsting kellelgi omal käel kodus proovida ei soovita, sest teadmatuses kiputakse kehale liiga tegema. «Lihtsam on võtta igapäevasesse menüüsse maksa toetavaid toiduaineid ja vähem maksa koormata.»

Paastu puhul hakkab keha tema sõnul kasutama rasvarakke energia tootmiseks. Rasvarakkudes on üleliigsed toksiinid, mida keha ei ole suutnud väljutada.

«Tõstame kiiresti keha toksilist koormust, sellepärast võivad paastuga kaasneda väga tõsised kõrvalnähud – peavalu,

iiveldus, külmavärinad ning süveneda võivad olemasolevad terviseprobleemid» põhjendas Holsting. Isegi lühiajaliseks paastuks tuleb end korralikult ette valmistada ja planeerida tavasöömise juurde naasmine.

Seetõttu soovitab Holsting hoopis maksapuhastusperioodi (nädal või kaks), mille vältel süüakse kergemat erimenüüd, mis koosneb maksa toetavatest toitudest.

Loobuda tasub kohvist, nisutoodetest, alkoholist ja suhkrutest. Vähendada tasuks piimatoodete hulka. Menüüs tuleks hoida maksa toetavaid tsitruselisi, kapsalisi, küüslauku, kaunvilju, sibulat, peeti ja porgandit jne.

Hommik võiks alata puuviljasalatiga, millele võib peale puistata kõrvitsaseemneid ja kreeka pähkleid. Vahepalaks sobib hästi täisteraleib hummusega või granaatõun.

Lõunaks soovitab Holsting teha näiteks kala suvikõrvitsa ja maguskartuliga. Õhtusöögiks oleks ideaalne porru-aedoa ja kartulisupp ning kõrvale täisteraleib hummusega. Alternatiiviks võiks olla aga riisi-läätseroog segasalatiga. Päeva jooksul tuleks juua klaas värsket mahla, taimeteed ning piisavas koguses vett.

----------------------------------------------------------------------

Arbuusipaast

Päeva jooksul tuleb süüa kilo arbuusi keha iga 10–15 kilogrammi kohta. Nii lubatakse dieeti pidada maksimaalselt viis päeva – keha peaks vabanema jääkainetest ja üleliigsest veest. Kuna arbuus sisaldab erinevaid vitamiine, rauda ja magneesiumi, koosneb aga suures koguses veest, peetakse seda heaks dieettoiduks. Neerukivide, diabeedi ja kõhunäärmehaiguste korral seda ei soovitata.

Kommentaar: See on ühekülgne vee- ja puuviljasuhkrurikas dieet. 70-kilone inimene peaks sööma 7 kg arbuusi päevas. Kindlasti tõstab see veresuhkru taset ja tekitab näljatunnet. Soolestik vajab kiudaineid, muidu kaasneb kõhukinnisus, ehkki vedelikku tarbitakse palju. Selles dieedis puudub ülivajalik valk. Kui näiteks enne lõikust on vaja kiiret kaalulangust saavutada, siis kasutatakse teinekord väga ebatervislikke menüüsid. Niisama ei ole sellisel lühiajalisel dieedil või paastul mingit mõtet. Näljutades saadakse ehk kolm kilo alla, aga esimesel võimalusel võtab keha neli-viis kilo juurde.

Veepäev

Veepäeva pidajad usuvad, et puhastavad nii organismi jääkainetest. Juuakse palju puhast vett või taimeteed. Samas peaks paastupäevale eelnev päev kuluma ettevalmistusele ning paastujärgne päev taastumisele. Siis juuakse palju taimeteed ja süüakse kergemaid toite (puu- ja juurviljad).

Kommentaar: Kindlasti peaks see olema koormusest vaba päev, mil inimene palju puhkab. Arvestada tuleb sellega, et tunneme väsimust, peavalu ja närvilisust, sest see on kehale suur stress. Veepäeva võib pidada, kui on mõni terviseprobleem, näiteks toidumürgitus, ja tuleb anda kehale puhkust, et haigusega võidelda. Mingit olulist raviefekti kord kuus peetavad veepäevad ei oma. Kui on viis toidukorda päevas, siis ühe neist võib asendada näiteks smuutiga. Jälgida tuleb, et smuuti ei läheks väga magusaks, sest siis kerkib kiiresti veresuhkrutase. Värskelt pressitud mahl on samuti toitaineterikas ja annab energiat.

Maggie dieet

Neljanädalane dieet, mida ei tohi katkestada. Süüakse kolm korda päevas. Igapäevane hommikusöök koosneb paarist keedumunast, poolest apelsinist või greibist. Lõunasöögiks on ülepäeviti puuviljad. Muidu muna, köögiviljad või liha. Õhtusöögiks on taas kaks keedetud muna ja apelsin või kanaliha, köögiviljad. Kokkuvõttes koosneb dieet väga suures kogusest munast ja puuviljadest. Rangelt tuleb hoida silma peal toidukogustel ning neid vahetada ei tohi.

Kommentaar: Kaloreid on vähe ja valk hoiab kõhu täis. Palju muna ja liha, mille tõttu võib kõht kinni jääda. Õhtusöögiks on enamasti liha, isegi köögivilju ei soovitata liha kõrvale. Liha tekitab muidugi täiskõhutunde. Küsimus on, miks on menüüs röstitud saiaviil, aga mitte tume rukkileib. Üsna suvaline menüü tundub. Soovitatakse ühe hingetõmbega joomist, et ei tekiks turseid – see on täiesti arusaamatu. Vett ei tohiks väga palju enne sööki üldse juua, sest see lahjendab maomahlu ja toit seedib aeglasemalt. Muidugi on siis kõht kauem täis, kuid tekivad kergemini seedeprobleemid.

Paleodieet

Kaloreid lugema ei pea, kindlat menüüd taga ajama ei pea. Süüa tuleb kala, maheliha, muna, pähkleid, seemneid, juur- ja puuvilju ning marju. Vältima peaks kaun- ja teravilju, kartulit ning võimalusel piimatooteid. Põhimõte on, et pool kehale vajalikust energiast tuleb omandada loomsetest allikatest, pool taimsetest. Nendest põhimõtetest lähtudes peaks olema ebatõenäolisem haigestuda hädadesse, mis olid 10 000 aasta eest veel tundmatud (südamehaigused, diabeet, vähk).

Kommentaar: Loomse valgu rohkus on kehale koormav, eriti maksale ja neerudele. Selle dieedi väljamõtlejate arvates olid meie esivanemad superkütid. Paljud uuringud kinnitavad, et peamine toit oli ikkagi taimne, seda oli tunduvalt hõlpsam kätte saada. Oluline on eelistada köögivilju, marju, puuvilju, süüa pähkleid ja seemneid, mõõdukalt kaun- ja teravilja. Eelistada tuleks puhast, mahedat ja vähe töödeldud toitu.

GI-dieet

Kombineeritakse erinevaid toiduaineid vastavalt sellele, kuidas need mõjuvad veresuhkrutasemele. Seda näitab glükeemiline indeks. Valdav osa süsivesikutest lammutatakse glükoosiks. Protsessi kiirus ja tekkiva glükoosi kogus on aga toiduainetel erinev. Mida vähem puhast glükoosi tekib erinevate süsivesikute lagunemisel, seda vähem tõuseb veresuhkrutase pärast sööki. Lisaks mõjutab seda vastava toiduaine töötlemise meetod ning rasvade ja valkude sisaldus toidus. Kõrge glükeemilise indeksiga toidud põhjustavad kiiret veresuhkrutaseme tõusu. Madala glükeemilise indeksiga toidud tõstavad veresuhkrutaset aeglaselt ja vähem, sest organism seedib neid kauem.

Kommentaar: Sellest põhimõttest lähtuvat toitumist saab soovitada. Jälgida tasub, et veresuhkur ei teeks liiga suuri hüppeid, et ei tekiks ootamatut teravat näljatunnet ja äkilisi isusid. Eesmärk ei ole esile kutsuda kiiret kaalukaotust, vaid tegemist on pigem elustiiliga. Põhiline on regulaarne söömine viis-kuus korda päevas. Mida magusam on toiduaine, seda väiksem portsjon. Sellise dieedi abil on võimalik kaalu säilitada, aga dieeti saab muuta nii, et saavutatakse tervislik kaalulangus kuni neli kilo kuus, mis tundub paljudele liiga aeglane langus.

Proteiinipulber isu kontrollimiseks

Loomse valgu asemel hoitakse kõhtu täis taimse valguga (hernevalk), mida tarbitakse toidulisandina.

Kommentaar: Valgujooke tarvitavad paljud tervisesportlased, pigem pärinegu valk hernest kui loomsetest allikatest. Kehal on väiksem koormus taimset valku tarbides. Loomset valku täielikult välistada siiski ei soovita, sest sellisel juhul peab olema väga teadlik ja kombineerima ühte einesse nii teravilja kui ka kaunvilja. Valk seedib kauem, mispärast tekib pikaks ajaks täiskõhutunne. Loomsed valgud jätavad happelised ainevahetusjäägid kehasse. Kui meil ei ole kõrvale häid antioksüdante, et happelisust tasakaalustada, võtab keha luudest mineraalained ning luud jäävad nõrgaks. Kui alustame dieeti ja algul on raske loobuda näiteks nisujahust, siis selline toidulisand võib meid esialgu aidata, sest tekitab täiskõhutunde.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles