Lihavõtetel värvitakse ka jaanalinnumune

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanalinnumuna, kanamuna ja vutimuna.
Jaanalinnumuna, kanamuna ja vutimuna. Foto: Peeter Langovits

Munadepühal ei piirduta ainult kana- ja vutimunadega, aina enam soetatakse pühadelauale ka jaanalinnumune.

«Jaanalinnumunade müük on lihavõtete ajal kasvanud juba mitu aastat,» nentis Imaveres asuva Sassi talu jaanalinnufarmi peremees Innar Rohtsalu. Täpset arvu ei osanud ta kohe välja tuua, kuid oli kindel, et ostjaid on pühade ajal märksa rohkem.

Viimastel päevadel on ostuhuvilisi ka talus kohapeal käinud ja just munadepüha tarvis ühe või kaks jaanalinnumuna soetanud.

Jaanalinnumune ostab Rohtsalult Rimi Eesti, kes neid munadepühaks juurde tellis. Ilma juurdehindluseta maksab jaanalinnumuna 25 eurot.

Jaanalinnumune ostetakse endale või kingitakse sõpradele. Rohtsalu sõnul neid ka värvitakse, näiteks sibulakoortega. «Jaanalinnumuna säilib ka kaua, kuus kuud kindlasti.»

Kui sisu süüakse ära, siis munakoort saab veel mitmel moel kasutada. Paljudes maades valmistatakse neist näiteks kommikausse ja lampe.

Kuuse talu jaanalinnufarmi peremees Uku Kuusk tõdes, et lihavõtted mõjutavad rohkemal või vähesemal määral kõiki munatootjaid. Kaubandus on temaltki pühade ajaks rohkem mune tellinud. Muna hind jääb 20-30 euro vahele.

Muhu jaanalinnufarmi perenaise Helena Eriku sõnul algab neil hooaeg küll maist, kuid küsijaid on juba olnud ning nende soovid on ka täidetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles