Postimehe lugejate kuraditosin küsimust Talleggile

, Talleggi linnukasvatusdirektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad tulevad linti pidi automaatselt pakenduskeskusesse. Seetõttu on töökäsi vaja vähem kui siis, kui mune peaks korjama kanalas käsitsi lindile.
Munad tulevad linti pidi automaatselt pakenduskeskusesse. Seetõttu on töökäsi vaja vähem kui siis, kui mune peaks korjama kanalas käsitsi lindile. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kas muna peaks hoidma külmkapis või toatemperatuuril? Poes on need mõnikord niisama müügisaalis.

Mune tuleks säilitada ühtlasel temperatuuril, soovitavalt külmikus. Lisaks ei ole soovitatav neid enne külmkappi panemist pesta, sest pestud muna kaotab oma loomuliku kaitsekile ja sellesse võivad tungida mikroobid.

Miks ma pean ostetud munakarpi lahti tehes ikka ja jälle nägema muna küljes kana väljaheidet, mille küljes sageli ka suled? Kas tehniliselt pole võimalik mune puhtaks teha?

Vastavalt ELi määrustele ei ole lubatud poes müüdavaid mune pesta.

Miks on kodumunade rebu kollasem kui nn poemunadel?

Munakollase värv võib varieeruda kahvatukollasest oranžini, peamiselt sõltub see kanade toidust ja aastaajast. Suvel on rebu tavaliselt tumedam, sisaldades hulgaliselt A-vitamiini eel­ühendeid karotinoide, mis tagavad organismi normaalse elutegevuse, arenemise ja kasvu.

Näiteks kasutame Talleggi Kollaste Munade söödaretseptis kollase värvi saavutamiseks looduslikku karotenoidi sisaldavat söödalisandit.

Miks on mõnel munal mitu rebu?

Väga suured munad on tihti kahe rebuga.

Mis vahe on pruunidel ja valgetel munadel?

Munakoore värv sõltub kana tõust: pruunid kanad munevad pruune, valged kanad valgeid mune. Pruunid kanad on valgetest pisut suuremad, mistõttu on ka pruunid munad valgetest suuremad. Lisaks on pruuni muna koor mõnevõrra tugevam kui valgel munal. Siiski ei mõjuta munade värvus kuidagi nende toiteväärtust.

Kui kanadele söödetakse Tervisemunade saamiseks lisaaineid, siis kui palju neist jõuab munasse?

Talleggi Tervisemuna tootmisel kasutatakse erisugust söödaretsepti, millele on lisatud linaõli, suurendamaks Omega-3-rasvhapete sisaldust munades. Omega-3-rasvhapete kasulikkus meie organismile on laialt tuntud.

Näiteks aitavad Omega-3-rasvhapped vähendada südameveresoonkonna haiguste riski ja alandada vere kolesteroolitaset, eriti vajalikud on need laste organismi arenguks. Üks Talleggi Tervisemuna sisaldab 400 mg Omega-3-rasvhappeid.

Mida tähendavad numbrid muna peal?

Munad peavad olema märgistatud farmi numbriga, kust munad pärinevad. Näiteks kui muna peal on märgistus 3EE12787, siis esimene number tähistab lindude pidamise viisi vastavalt ELi regulatsioonile (1 – vabalt peetavate kanade munad, 2 – õrrekanade munad, 3 – puuris peetavate kanade munad). EE on Eesti Vabariigi ISO kood ja 12787 on farmi hoonele antud number (praegusel juhul Kulli 1. kanala). Talleggil on praegu kasutusel kuus numbrikombinatsiooni.

Kui kaua elab üks munakana?

Talleggi munakanade tootmistsükkel lõppeb 72. elunädalaga.

Mis saab munejatest kanadest, kui nende munemisjõud raugeb?

Tallegg müüb oma munemisperioodi lõpetanud kanad Leetu.

Kas Tallegg «toodab» oma tibud ise oma munadest või ostetakse need sisse?

Tallegg ostab oma munakanade tibud Soomest.

Miks on valged kanamunad nii ebameeldivalt üle tembeldatud, et see lilla-roosa larakas ka mitte keetmisel maha ei kulu? Tahan näiteks lihavõtete ajal muna kollaseks või roheliseks värvida, aga see templilarakas jääb alt läbi näha.

Munade markeerimisel kasutatakse selleks ette nähtud ja lubatud markeerimisvahendit.

Miks mõned kanamunad haisevad, justkui oleks nad roiskunud? Võib täheldada ka koorimata munade, aga eriti hullusti omleti puhul.

Kui säilitustingimused on tagatud, siis võib ebameeldiv lõhn olla tingitud mõnest söödalisandist. Seda peab näitama juba täpsem analüüs. Tallegg kasutab ainult kontrollitud ja kõrge kvaliteediga söödalisandeid.

Kust võetakse vahetult lihavõttepühade eel nii palju valgeid mune munevaid kanu, mis neist pärast pühi saab ning miks muul ajal valgeid mune ei müüda?

Kuna kanad munevad ikka endises tempos, saavutatakse lisamüük valgete kanamunade ekspordi vähendamise abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles