Lugejad: müüjad võistlevad pühade ajal töötamise nimel

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kassapidaja. Pilt on illustratiivne.
Kassapidaja. Pilt on illustratiivne. Foto: Andres Teiss/Postimees

Tarbija24  küsis lugejatelt, kas ka Eestis võiks pühade ajal piirata poodide lahtiolekuaegu. Näiteks on Soomes munadepühal poed avatud neljapäeval ja laupäeval, aga reedel ja pühapäeval on toidupoed kinni. Selgus, et enamik lugejaid on rahul praeguse korraga, kus poodi võib minna sisuliselt igal ajal.

Näiteks kirjutab tudeng, et turumajandust ei tasuks piirata, sest kui kliente on, siis võib pood kasvõi öö läbi lahti olla. Ka tõi ta välja, et just pühade ajal jõuavad Eesti inimesed palju sagedamini poodi.

Üks lugeja kirjutab, et oli Taanis mõned aastad tagasi koolitusel. Kuna vabaks saadi kella 17 paiku, siis poodi enam ei jõutud, sest supermarket oli juba kinni. «Ma arvan, et taanlased peaksid meid hulluks, et siin on poed poole ööni lahti,» kirjutas lugeja ent nentis, et see on siiski päris mugav.

Paljud lugejad tõid välja aga, et töötajad soovivad pühade ajal just ise tööl olla, kuna nähakse võimalust raha teenida.

«Need, kes töötavad pühade ajal saavad ju topelt tasu ning sellel päeval tahaksid paljud tööl olla. See on nagu hea magus moosisai!» kirjutab üks lugeja. «Eestis on niigi palgad väikesed, et topelt töötasust ei ütleks paljud ära. Seega ei tuleks küll Eestis piirata pühade ajal lahtioleku aegasid,» lisas ta.

Tööajagraafikuid koostav lugeja märkis, et neil käib tohutu võistlemine selle nimel, kes saaks töötada öösiti, nädalavahetuseti ja riiklikel pühadel. Põhjusteks ongi rahulikum tööaeg (vähem tööd) ning suuremad lisatasud. «Seega olukord pole nii hull ja masendav, nagu üritatakse näidata. Arvan, et laske inimestel ikka ise otsustada, mida nad teha tahavad ja kus käia või töötada. Jääb tunne, et probleeme tõstatavad need, kes ise sellega kokku ei puutu ja on lihtsalt kõrvaltvaatajad,» lisas lugeja.

Kokk kirjutab, et ametit õppides ta arvestas sellega, et on tähtpäevadel tihti tööl. Seda peaksid tegema ka müüjad. «Keegi pole kedagi kuhugi tööle sundinud, igaüks valib ise oma töö. Naine mul töötas Statoilis, kus tööaeg ka vahepeal öösel ja talle väga meeldis vahelduse mõttes öösel tööl olla,» kirjutas kokk. Ta lisas, et pigem töötab korraga pikas vahetuses kui käib iga päev kella 9-st 17-ni tööl.

Samas oli ka teistsuguseid arvamusi.

«Mis siin ainult toidupoodidest rääkida, Eestis on ju kõik poed pühadel lahti. Täiesti haige! See, et mõni tahab topelt tasu teenida, ei ole argument - paljud ikkagi ei taha, vaid tahavad perega koos olla, aga muud ei jää üle, kui tööl olla, kui töögraafik nii ette näeb,» kirjutas lugeja, kes leidis, et riik peaks valdkonda paremini reguleerima.

«Isegi kui toidupoed jätta avatuks, siis tuleks piirata avamisaega nii, et see tõesti oleks minimaalne. Tehnika- ja riidepoed peaks küll kinni olema! Mitte midagi ei juhtu, kui vahel harva kõik poed kinni on. Poemüüja on ka inimene!» lisas lugeja.

Teine lisas, et praegu kaotab riigipüha oma mõtte, sest sel päeval peaksid töötama vaid eriloaga asutused.

«Toetan vägagi seda, et kauplused oleksid suletud pühapäeviti ja riigipühadel. Laupäeval võiks olla suured marketid umbes kella 16-ni. See on normaalne - müüjad on ka vägagi inimesed. Eestlast on vaja ümber kasvatada, et planeerib oma poeskäigud ära varem,» kirjutas üks lugeja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles