Üks allergeen võib põhjustada erinevaid sümptomeid

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergiast tekkinud nohude ja põletike käes kannatavad miljardid inimesed. Seni pole aga universaalset ravimit suudetud leida.
Allergiast tekkinud nohude ja põletike käes kannatavad miljardid inimesed. Seni pole aga universaalset ravimit suudetud leida. Foto: Panther Media / Scanpix

Confido erameditsiini keskuse pediaatri ja allergoloogi Kersti Veidriku sõnul võib üks allergeen põhjustada erinevaid sümptomeid.

«Näiteks kui on allergia mingile toiduainele, siis selle söömisel/joomisel võivad olla tulemuseks seedetrakti kaebused, huulte turse, peavalu, veresoonte põletik ehk vaskuliit, nahalööbed, nahasügelus ja hingamisteede ning silmade allergilised reaktsioonid,» tõi Veidrik näiteks kliinik.ee’le antud intervjuus.

Osa sümptomeid, näiteks nahanähud, toovad Veidriku sõnul inimesed kiiresti arstile, sest need on silmaga nähtavad ja häirivad. Ka silmade sügelus, punetus, ägedad ja pikad vesised nohud on häirivad ja tullakse ravile. Mõnikord võib haigus kesta pikalt, enne kui inimene tuleb arstile, saab õige diagnoosi ja ravi.

«Hiilivalt algav astma võib jääda tähelepanuta, sest inimene harjub oma piiratud hingamismahuga, vähendab koormust ja arvab, et nii peabki olema. Selleks, et haigus ei jääks märkamata, ei tohiks tähelepanuta jätta hingamisraskuse teket, pikalt kestnud ja ilma ägeda viirushaiguseta köha, silmade ja nina sügelust, nahalööbeid, -turseid, seedehäireid, mis võivad olla seotud teatud toitudega. Kiiresti tuleb pöörduda arstile, kui kas või korra on olnud suu või kõri turset, anafülaktilist reaktsiooni,» rõhutas Veidrik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles