Jõutreening kogub tervisesportlaste seas populaarsust

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõutreening, mida on traditsiooniliselt peetud suurt lihaselist keha ihkavate bodybuilderite pärusmaaks, on saanud vaat et kohustuslikuks osaks atleetide, tervisesportlaste ja salenejate spordirutiinist.

Fitnessiekspertide sõnul aitab kõrge intensiivsusega kogu keha hõlmav jõutreening parandada jooksjate, ratturite ja teiste kardiotreeningu harrastajate vormi, kirjutab Reuters.

Florida treeneri Nick Tumminello arvates peaks jõutreening olema kõigi inimeste, välja arvatud algajate, esmaseks treeningvormiks.

«Kui soovite põletada rasva, tehke jõutrenni,» ütles Tumminello, lisades, et samal ajal peab loomulikult ka oma toitumist jälgima.

Kui traditsioonilise jõutreeningu puhul kasutatakse vabu raskusi või jõumasinaid, et suurendada vastupidavust ja lihasmassi, siis metaboolse jõutreeningu puhul on kõrge intensiivsusega intervalltreening ühendatud vabade raskuste, sangpommide, kangi, hantlite ja kummilintide abil sooritatavate harjutuste kombinatsioonide ja korduste varieerimisega.

Kuna taolised kombinatsioonid on intensiivsed, soovitab Tumminello alustada ühest-kahest korrast nädalas ning võtta eesmärgiks kolm-neli treeningut nädalas. «Ka taastumiseks on vaja aega,» ütles ta, lisades, et liiga paljud algajad kipuvad lähenema treeningule põhimõttel «kõik või mitte midagi.» Tumminello soovitab seada endale realistlikud eesmärgid.

San Francisco personaaltreener Jenn Burke märkis, et kui stabiilne kardiotreening nagu jooksmine või rattasõit põletab korraga palju kaloreid ning tõstab südame löögisagedust ja kopsumahtu, siis jõutreeningu puhul jätkab organism kalorite põletamist veel kuni 72 tundi hiljem.

Kuigi uuringud on näidanud, et konkreetse kehaosa puhul rasva kaotamisel ei aita selle eraldi treenimine, ütles Burke, et jõutreeningu abil on võimalik konkreetse kehaosa välimust parandada.

Spordifüsioloog Jacque Ratliffi sõnul on jõutreeningu eelisteks lihasjõud, luude suurenenud mineraalne tihedus ning sidekoe, kõõluste ja sidemete suurem tugevus.

«Kui keegi kukub, siis mida tugevamad on tema lihased, luud, kõõlused ja sidemed, seda väiksema tõenäosusega saab ta vigastuse,» ütles Ratliff. Samuti suurendab jõutreening lihaste elastsust.

Samuti kehtib reegel, et mida suurem on lihasmass, seda kiirem on keha ainevahetus puhkeolekus.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles