Majandusekspert: toiduainete hinnad tõusevad maailmaturul eeldatust rohkem

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina tooted poeriiulis.
Ukraina tooted poeriiulis. Foto: Meelis Meilbaum

Majandusekspert Maris Lauri tõdes tänasel Toiduliidu aastakonverentsil, et toiduainete hinnad maailmaturul tõusevad ilmselt enam kui IMF seni prognoosinud.

«Osalt on hinnatõus seotud Ukraina kriisiga, teisalt ilmastikuoludega, kust võib alati tulla ebameeldivaid üllatusi,» ütles Lauri.

Tõusevad pigem üksikute toodete hinnad (oder, vabaturu suhkur, kohv, kakao). See omakorda tingib ka tööstuste vajaduse hindu tõsta, kuid ilmselt ei ole see reaalne. «Konkurents on tihe ja tarbijad endiselt valivad. See kehtib kogu Euroopa koht,» märkis Lauri.

Lauri sõnul võib aga eeldada, et üldises plaanis ekspordivõimalused lähiajal paranevad, sest nõudlus paraneb. «Ekspordikasvu võimalused on paremad, kuid selle nimel tuleb kõvasti pingutada.»

Tema hinnangul on üpris tõenäoline, et Vene majandus läheb sel aastal miinusesse. «Põhjus mitte ainult Vene-Ukraina konflikt ja välisriikide sanktsioonid, vaid vene rubla devalveerumine ja nafta hinna langus. Kui Venemaa meid ei taha, siis tuleb hakata mõtlema uutele turgudele. Siin aga tuleb silmas pidada, et uued turud toovad kaasa alati uued riskid. Riskivabu turge ei ole. Väikestel ettevõtetel tuleb välisturule sisenemiseks teha koostööd.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles