EMT rakendus ei võimalda korraga mitmes tsoonis parkimist

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ehkki mobiilne parkimine ega ka nutitelefoni kasutajatele mõeldud parkimisrakendused pole Eestis enam ammu midagi uut, ei võimalda EMT rakendus pargi.ee endiselt korraga mitmes tsoonis parkimise eest tasumist.

Näiteks parkides oma auto ühte parkimistsooni 24 tunniks ja soovides sama ööpäeva jooksul mõnes teises tsoonis lühiajaliselt parkida, tuleb esimene parkimine lõpetada, et saaks uut alustada. Seega tuleb järgmisel päeval esimesse parklasse naastes parkimist uuesti alustada, mis tähendab ka suuremat rahakulu. Sama põhimõte kehtib ka SMSiga parkides.

EMT avalike suhete juht Kaja Sepp kinnitas, et samaaegset parkimist erinevates tsoonides ja ka näiteks mitme erineva sõiduki parkimist ühelt numbrilt parkimisteenuse teenusloogika praegu kahjuks tõesti ei võimalda.

«Teenus toimib põhimõttel, et korraga saab maksustada üht numbrit ühe tehingu piires. Aga positiivne on see, et otsime võimalusi muutmaks senist teenusloogikat paindlikumaks ja loodetavasti realiseerub see lahendus, et 24 tunniks pargitud autot saab vahepeal parkida ka mujale, üsna varsti.»

EMT välja töötatud mobiilse parkimise süsteemi kasutavad seejuures ka kõik teised mobiilioperaatorid.

Küll aga võimaldab nii mitme auto samaaegset parkimist kui ka mitme parkimistsooni samaaegset kasutamist Ühisteenuste parkimisrakendus parkimine.ee, mis loodi veel enne pargi.ee’d.

Ühisteenuste arenduse- ja tugiteenuste juht Aare Sepp märkis, et mitmes alas korraga saab paraku parkida vaid Ühisteenuste enda opereeritavates parklates ja linnaladel, teiste operaatorite parklates pole see võimalik.

Erinevus tuleneb Aare Sepa selgitusel sellest, et teiste alade puhul genereerib rakendus SMSi ja saadab selle EMTle ehk siis parkimine toimub EMT mobiilse parkimise süsteemi kaudu, Ühisteenuste enda alade või linnaalade puhul tuleb aga info otse Ühisteenustele ja SMSi ei genereerita.

Parkimise algusaeg

Probleeme võib pargi.ee rakenduse puhul tekkida ka neis parkimistsoonides, kus näiteks esimene tund või poolteist parkimist on tasuta. Nii kirjutas üks kasutaja EMT Facebooki lehel, et Tartu Ülikooli kliinikumis on esimene tund parkimist tasuta, kuid kohe auto parkimise järel rakendusega parkimist alustades hakatakse teenust tasustama esimesest minutist, tasuta parkimisaega arvesse võtmata.

Parkimine.ee rakendus võimaldab seevastu parkimise algusaega ise määrata – nii saab parkimist küll kohe alustada, kuid tasustamine algab määratud ajal ja kasutaja ei pea kasutama näiteks parkimiskella ja seejärel tunni möödudes autost eemal olles mobiilse parkimise alustamise peale mõtlema.

Kaja Sepa sõnul saab parkimise alguses kehtivat tasuta parkimisaega praegu kasutada linna parkimistsoonides, kus 15 minutit on tasuta. «Sel juhul tuleb valida parkimistsoon lõpuga 15 - nt mitte Südalinn, vaid Südalinn15 - ja parkimistasu arvestus algab 15 minuti pärast.»

Muudes parklates, kus teatud tingimustel on esimene tund või muu ajaperiood tasuta, praegu seda võimalust Sepa kinnitusel ei ole. «Aga selle saab kergesti luua, tekitades analoogselt linna süsteemiga antud parklasse valiku kahe tsooni näol - üks koheseks tasu arvestamiseks, teine tasu arvestamise algusega selle ajaperioodi järel. See eeldab koostööd parklate haldajatega, nii et kui parkla haldaja soovib parkimise alguses teatud aega tasuta pakkuda, on ta teretulnud selle soovi osas EMTga ühendust võtma,» märkis Sepp.

***

Pargi.ee on EMT m-parkimise rakendus, mida saavad kasutada EMT, Elisa ja Tele2 kliendid. Uute tsoonide lisandumisel või tingimuste muutumisel uuendatakse sisu automaatselt (rakendust ei ole vaja uuendada). Rakendus kuvab lähimaid parkimistsoone, võimaldab lisada kuni 5 auto numbrit, kuvab detailset parkimisajalugu koos maksumustega kuni 6 kuud tagasi, tuletab meelde aktiivsest parkimisest, lubab seada limiite, teavitab limiidi täitumisest ja võimaldab limiiti pikendada. Ülevaate oma kõikidest m-parkimistest pikema aja jooksul saab veebilehelt www.pargi.ee (parkimine).

Teenustasu 0,32 EUR.

Parkimine.ee on Ühisteenuste parkimisrakendus, mis on kasutatav kõigis Eesti mobiilsideoperaatorite võrkudes. Nutiparkimine Parkimine.ee annab järgmised eelised mobiilse parkimise kasutamisel:
* asukohapõhine kaardilt otsing;
* parkimise algusaja valik;
* parkimislimiidi fikseerimine;
* ülevaade parkimisajaloost nii päeva, nädala kui kuu lõikes;
* parkimistsoonide kiirvalik (lähimad parklad, hiljutised parklad);
* erinevad maksemeetodid - krediitkaart, eraisiku krediit, ettevõtte krediit;
* võimaldab välismaalasel kasutada esmakordselt mobiilset parkimist Eesti Vabariigis;
* võimaldab mitme auto parkimist samaaegselt (näit enda auto ja abikaasa auto);
* mitme parkimistsooni samaaegne kasutamine, välja arvatud teiste operaatorite eraparklates (ühes parklas on kehtiv päevapilet, teises parklas on tunnipilet);
* parkimise eest tasumine toimub järgmise kuu alguses arve alusel,va krediitkaardi puhul ja SMS-parkimise korral Europarki ja Cityparki eraparklatesse.


Teenustasu 0,30 EUR.

Allikad: Google Play, EMT, Ühisteenused
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles