Emor: ligi 80 protsenti Soome turistidest ostab Eestist alkoholi kaasa

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamik Soome turiste ostab Eestist alkoholi kaasa
Enamik Soome turiste ostab Eestist alkoholi kaasa Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kõikidest Eestit külastanud Soome turistidest ostis alkoholi kaasa 79 protsenti ja nad kulutasid selleks keskmiselt 122 eurot ühe ostja kohta, selgus Emori uuringust. Soome turistide kaasaostud moodustavad 34 protsenti alkoholimüügist.

TNS Emori juhataja Karin Niinase sõnul otsustas Emor uurida põhjalikumalt Soome turistide alkoholi kaasaoste Eestis ja tegi koostöös TNS Gallupiga Soomes selleteemalise esindusliku uuringu, küsitledes kokku enam kui tuhandet soomlast.

«Soome turistide põhilisteks alkoholi ostukohtadeks on laevad ja sadamapoed,» ütles uuringu autor, TNS Emori uuringuekspert Aivar Voog. «2 protsenti soomlastest ostavad Eestist alkoholi kaasa kuni kolm korda kuus, 7 protsenti 3–5 korda poolaastas ja 32 protsenti 1–2 korda poolaastas.»

Aivar Voogi sõnul on vastupidiselt Eesti kohaliku alkoholitarbimise pigem langevale suundumusele kasvanud 2013. aastal alkoholimüük (absoluutalkoholi koguses) Eesti jaekaubanduses 1,1 protsenti (rahaliselt oluliselt enam – üle 5 protsendi).

«Selle kasvu taga on põhiliselt Soome turistid, kelle alkoholiostud moodustasid koguselises arvestuses 34 protsenti kogu alkoholimüügist Eestis eelmisel aastal,» tõdes Aivar Voog. «Lahjemate alkohoolsete jookide kategoorias kasvasid turistide ostumahud üle 15 protsenti võrreldes 2012. aastaga, samas iseloomustab ka soomlasi kangemate jookide vähenenud eelistus.»

Kui Eesti üldine alkoholi tarbimise number on Aivar Voogi sõnul liikunud vähenemise suunas tasapisi, siis struktuursed muutused alkoholi tarbimise vallas on ilmsed: «Vähem tarbitakse kangeid alkohoolseid jooke ning rohkem juuakse veini, siidreid ja muid lahjasid jooke. Õlle tarbimine ühe inimese kohta on olnud stabiilsem viimasel neljal aastal, aga kuna elanike arv järjepidevalt väheneb, siis ka õlle üldine müüginumber kohalikul turul näitab mõningast langevat trendi.»

Emori uuringu andmeil on Eesti elanike üldine alkoholi tarbimine liikunud viimastel aastatel langustrendis – kui 2011. aastal tarbiti 10,59 liitrit absoluutalkoholi elaniku kohta, siis 2012. aastal oli vastav näitaja 10,33 liitrit ja eelmisel aastal 10,14 liitrit.

Täna TNS Emori korraldatud pressiüritusel analüüsisid uuringueksperdid lisaks Soome turistide ostukäitumise ja 2013. aasta alkoholitarbimise ülevaate tutvustamisele ka erinevate sõnumite mõju alkoholivastases kampaanias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles