Kolm toiduainet, mis aitavad unetuse korral

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Stressi, ärevuse, ravimite ja kofeiini ületarbimise tõttu tekkinud unetus on levinud kogu maailmas, kuid mõnede toiduainete tarbimine võib aidata paremini magada.

Shape.com tõi välja kolm toiduainet, mis aitavad parandada ööund.

1. Hapu kirsimahl
2010. aastal ajakirjas Journal of Medicinal Food avaldatud uuring näitas, et kaks klaasi haput kirsimahla aitas unetuse käes vaevlevatel inimestel paremini magada. Uuringus osalejad jäid varasemast kiiremini magama ning olid öö jooksul vähem ärkvel. Ehkki konkreetne mehhanism, mis antud juhul unetust leevendab, pole teada, arvasid teadlased, et tegemist võib olla kirsimahla põletikuvastase toimega. Nimelt mängivad mitmed põletikulised ühendid suurt osa une reguleerimisel.

2. Soe piim
See klassikaline unetuse ravim võib tegelikkuses olla pigem psühholoogiline trikk kui et füsioloogiline fakt. Algselt arvati, et piimas leiduv aminohape trüptofaan aitab meil uinuda, muundudes und reguleerivaks serotoniiniks. Ent värsked uuringud näitavad, et teised piimas leiduvad aminohapped võivad seda protsessi samaaegselt takistada. Ometi kasutavad paljud inimesed sooja piima uinutava vahendina, nii et pole välistatud, et kogu selle toime on kinni meie peas. Kuna kaks peamist põhjust, miks inimesed öösiti ärkvel püsivad, on stress ja ärevus, võib sooja piima rituaaliga seostuv turvatunne aidata nende stressorite mõju leevendada ning päriselt paremini magama jääda.

3. Pähklid
Pähklites suures koguses leiduv magneesium võib aidata reguleerida vererõhku ja veresuhkru taset, kuid samuti võib ta töötada lõõgastava vahendina, et paremini magada. Unetus võibki muide olla ka üheks magneesiumipuuduse sümptomiks. Lisa supile või salatile kõrvitsaseemneid või näksi lihtsalt endale meelepäraseid pähkleid.

Lõppude lõpuks tuleb siiski meeles pidada, et teatud toiduainete tarbimine une parandamiseks on vaid kiire abi. Et probleemist täielikult vabaneda, tuleks üles otsida selle algpõhjus. Võib-olla lähed sa lihtsalt liialt hilja voodisse? Kui see on nii, siis lükka magamamineku kellaaega korra nädalas varasemaks 15 minuti kaupa – kuue nädala pärast peaksid sa siis magama jõudma juba poolteist tundi varem. Kui probleemiks on aga pigem see, et sa ei suuda sõltumata kellaajast voodisse jõudes uinuda ega katkematult magada, võib ka lahendus olla veidi keerulisem. Püüa vähendada kofeiinitarbimist päeva teises pooles või konsulteeri oma arstiga – ehk segavad sinu und mõned ravimid, mida oled pikemat aega võtnud.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles