Punase ja töödeldud liha söömine suurendab soolevähi riski

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liha.
Liha. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

USA teadlaste uuringu järgi on igal kolmandal inimesel oluliselt kõrgem soolevähi risk, kui ta sööb töödeldud ja punast liha, need inimesed kannavad kindlat geenivarianti.

Soolevähk, mida tuntakse ka kolorektaalvähi nime all, on maailmas kolmas juhtiv surmapõhjustaja, vahendab Medical News Today. Selle haiguse teket mõjutavad mitmed tegurid, sealhulgas geneetilised ning elustiili tegurid.

Eelnevad uuringud on näidanud, et punase ja töödeldud liha söömine suurendab soolevähi riski ning samas puu- ja köögiviljade ning kiudainete tarbimine vähendab seda riski.

Lõuna-California ülikooli teadlaste viimane uuring keskendus sellele, milline on just geneetiliste tegurite ja söömisharjumuste vaheline seos ja koosmõju soolevähi tekkimisele. Töös analüüsiti kümmet varasemat uuringut, kuhu olid kaasatud 9287 soolevähijuhtu.

Uurijad leidsid ühe geenivariatsiooni ja töödeldud liha vahel väga tugeva seose. See variatsioon on seotud geeniga GATA3, mis mängib tugevat rolli inimese immuunsüsteemis ja mida seostatakse mitmete erinevate vähkkasvajate tekkimisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles