Euroliit võtab energia säästmiseks kohviautomaadid ette

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba olemasolevaid kohvimasinaid välja viskama ei pea.
Juba olemasolevaid kohvimasinaid välja viskama ei pea. Foto: Marko Saarm / Sakala

Lisaks tolmuimejate võimsuse piiramisele on Euroopa Liit otsustanud energia säästmise nimel kehtestada uued nõuded ka kohvimasinatele.

Iga neljas Euroopa kohviautomaat jäetakse pärast joogi valmimist tunniks ajaks tööle, kirjutab Yle. Nüüd on euroliit otsustanud sellisele raiskamisele lõpu teha ja nõuab, et automaadid peavad pärast joogi valmimist välja lülituma või jääma ooterežiimile. Termoskannuga automaadid peavad uue korra kohaselt välja lülituma viis minutit pärast joogi valmimist, klaaskannuga masinad lülituvad välja 40 minuti pärast. Uus regulatsioon kehtib ainult 2015. aastast müügile tulevate seadmete kohta.

Juba olemasolevaid masinaid võib kasutada kuni need kestavad, samuti ei korjata müügilt juba ladudes olevaid masinaid.
Soome töö- ja kemikaaliohutuse ameti peainspektor Seppo Nurmi hinnangul võrdub väljalülitamata jäetud kohvimasina elektritarbimine 75 15-vatise lambipirniga.

«Euroopa majapidamistes on 100 miljonit kohvimasinat. Kui pooled neist 1000-vatistest masinatest on jäetud tunniks ajaks tööle pärast kohvi valmissaamist, siis kulub selleks 50 megavatti elektrit. See on sama kogus energiat, mis kulub, et kütta aasta jooksul 2800 maja,» tõi ta võrdluse.

Kui veerand Euroopa kohvimasinatest jäetakse iga päev tunnikeseks tühjalt tööle, siis raisatakse 9125 teravatti energiat. «See on enam-vähem sama kogus kui Loviisa tuumajaama aastane toodang,» tõi ta võrdluse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles