11 asja, mida sa 30ndates kahetsed

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Business Insider tegi kokkuvõtte Redditi foorumis mainitud asjadest, mida inimesed 30ndates eluaastates on kahetsenud.

1. Kõik see, mida sa justkui peaksid tegema
Kolmekümnendates eluaastates tunned sa varasemast enam sotsiaalset survet, kuid ära lase kõigil neil «peaks»-itel end mõjutada. Ehk muretsed sa pidevalt selle pärast, et sul peaks olema oma kodu ja lapsed, et sa peaksid olema abielus või sul peaks olema stabiilne karjäär. Unusta kõik need ootused ja ela elu sel viisil, mis teeb just sind kõige õnnelikumaks. Ära tunne end luuserina vaid seetõttu, et sinu elu kipub üldtunnustatud normist kõrvale kalduma - sul on elada vaid üks elu, nii et ela seda omal moel.

2. Vanemate unustamine
Üks asi, mida inimesed kolmekümnedates eluaastates sageli kahetsevad, on see, et nad oma vanematega piisavalt palju aega ei veetnud, kui viimased veel noored olid. Lihtsad rõõmud, nagu koos jalutamine, reisimine või isegi lihtsalt vestlemine, võivad osutuda märksa keerulisemaks, kui sinu vanemad on jäänud vanaks.

3. Töö esikohale seadmine
See on kindel – kui sead töö esikohale, hakkad seda hiljem kahetsema. Veeda aega inimestega, keda sa armastad, sest need on väärtuslikud hetked, mida ei raha ega karjääriredelist üles ronimine eales ei asenda.

4. Negatiivsed emotsioonid
Sa arvasid, et kõik need negatiivselt meelestatud inimesed kaovad su elust, kui oled vanemaks saanud? Oh ei! Mõned on kindlasti alles, kuid ära raiska neile oma väärtuslikku aega. Vaata ette nende inimeste osas, kes ei pane sind ennast hästi tundma ja hinda suhted selliste inimestega ümber. Ära raiska aega negatiivsetele mõtetele ja asjadele, mille üle sul ei ole kontrolli. Lase neil lihtsalt minna.

5. Arvamus, et 30selt oled liiga vana
«Ma olen selleks juba liiga vana!» on levinud fraas, mida kolmekümnedates eluaastates kasutatakse. Kuid tead mis? See pole sugugi nii. Ning enam kui kindel, et 50ndates ja 60ndates inimesed on sellega nõus. Kui kahekümnedates oli kogu maailm sulle valla, siis see on endiselt nii. Naudi elu, haara kinni uutest võimalustest ning ära kunagi lase sel sisemisel lapsel endas kaduma minna.

6. Enda tagaplaanile seadmine
Ehk sead sa kõik teised peale enda alati esikohale? Unusta selline lähenemine. Pea meeles, et kui sa lõpetad enda tagaplaanile seadmise, hakkab kõik muu lõpuks samuti paika loksuma. Kui sead oma vajadused esikohale, teeb see sind õnnelikuks, mis omakorda tähendab paremaid suhteid teiste inimestega – nii võidavad tegelikult kõik. Kui hoolitsed eelkõige enda eest, on sul kolmekümnedates eluaastates hoopis vähem kahetseda. Kallim, kelle ümber sinu elu keerles? Tõenäoliselt poleks sul nii palju, mida kahetseda, kui oleksid omal ajal keskendunud oma vajadustele ja pürginud ka oma enda unistuste poole.

7. Oma keha hooletusse jätmine
See on üsna paradoksaalne – ühelt poolt ütled sa, et oled millegi tegemiseks juba liiga vana, teiselt poolt harrastad endiselt oma noore mina ebatervislikku elustiili. Rämpstoidu söömine ja vähene liigutamine on harjumused, mida pole kerge muuta, kuid kohtle oma keha õigesti juba varakult, kui tahad ka vanemas eas terve ja vormis olla.

8. Võimaluste kasutamata jätmine
Ehk oled liialt ettevaatlik ja ehk hoiavad sind tagasi kõik need «peaks»-id, millest enne rääkisime? Ära mängi turvalist mängu, ela täiel rinnal.

9. Säästmise ja investeerimise edasilükkamine
Tegemist on paljude kolmekümneste väga suure kahetsusega. Kui hakkad varakult raha säästma, oled sa pensionile jäädes palju paremas olukorras.

10. Reisiplaanide edasilükkamine
Mida vanemaks sa saad, seda raskem on sul reisimiseks aega leida. Seega – ära lükka oma unistustereiside elluviimist edasi, kuni oled noor ja see kõik on võimalik!

11. Teiste arvamuse ületähtsustamine
Selles, et hoolime vahel liiga palju teiste arvamusest, võime end ilmselt süüdistada igas eas. Ära raiska sellele enam aega 30ndates. Aja ja energia kulutamine sellele, mida mõtlevad inimesed, kes sinust tegelikult ei hooli, pole kuigi mõistlik. Need, kes sinust tegelikult hoolivad, aktsepteerivad sind just sellena, kes sa oled.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles