Veterinaaramet enam sigade Aafrika katku ei pelga

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aafrika katk võib kergesti levida metssigadelt kodusigadele.
Aafrika katk võib kergesti levida metssigadelt kodusigadele. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kuna tänavu jaanuaris Leedu ja Poola territooriumil metssigadel diagnoositud Aafrika katku uusi haiguspuhanguid pole avastanud, leevendas veterinaar- ja toiduamet (VTA) nõudeid elusloomade veokitele.

Seega ei rakendu enam elusloomade veokitele 48 tunnine ooteaeg alates Eesti Vabariigi territooriumile jõudmisest kuni farmi territooriumile sisenemiseni.

Endiselt jäävad kehtima nõuded, et loomafarmi territooriumile võib Leedust ja Poolast saabunud elusloomade veok siseneda alles:

  • peale transpordivahendi täiendavat desinfitseerimist Eestis (desinfitseerimiseks sobivad kloori sisaldavad desovahendid nagu viieprotsendiline kloramiinlahus, naatriumhüpokloritilahus, kloorlubi, Halamid ja Virkon S lahjenduses 1:200);
  • nende meetmete täitmine peab olema dokumentaalselt tõestatud.

Kehtima jääb ka sigade kuumtöötlemata sööda sisseveo keeld Eesti Vabariiki käskkirjas nimetatud Leedu ja Poola piirkondadest. Kehtivad täiendavad loomatauditõrje meetmed on kehtestatud VTA peadirektori käskkirjaga.

Et vältida haiguse leviku riski Eestisse, tuletab VTA loomapidajatele ja elusloomade vedajatele meelde, et rangelt oleksid täidetud bioohutusmeetmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles