Alkohol lõhub raku jõujaamad ja põhjustab lihasnõrkust

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol.
Alkohol. Foto: SCANPIX

Alkohoolikutel võib sarnaselt pärilikke mitokondrihaigusi põdevate inimestega tekkida lihasnõrkus, mille põhjuseks on energiat tootvate rakuosade ehk mitokondrite kahjustumine.

Mitokonder on raku jõujaam, kus toodetakse suhkrust ja rasvhapetest energiat lihaste, närvisüsteemi ja kõikide teiste elundkondade tarbeks, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

USA Thomas Jeffersoni ülikooli teadlane Veronica Eisner viis läbi katse, millest selgus, et lihases liiguvad vigased mitokondrid abi saamiseks tervete juurde ning seda juhib valk mitofusiin. Kui ta andis katseloomadele alkoholi, siis vähenes valgu kogus nende kehas poole võrra ning mitokondrite taastumisvõime muutus väga kehvaks.

Tõenäoliselt läheb mitokondrite parandusmehhanism rikki ka alkoholilembeste inimeste kehas ja see tekitabki alkohoolikutele iseloomulikku lihasnõrkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles