Kui palju kasutatakse Eestis taimemürke?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põld.
Põld. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Aastatel 2006–2012 vähenes taimekaitsevahendite kasutamine Eesti põllumajanduslikes majapidamistes ligi viiendiku võrra.

See näitab taimekaitsevahendite optimeeritud ja säästlikku kasutamist, kirjutab Maablogis põllumajandusministeeriumi taimekaitse büroo juhataja Evelin Hillep.

2012. aastal kasutati Eesti põllumajanduslikes majapidamistes taimekaitsevahendeid kokku 691,9 tonni, mis on 14 protsenti ehk 112,3 tonni vähem kui aasta varem. Kui 2006. aastal kasutati põllumajandusmaal taimekaitsevahendeid 1,02 kg/ha, siis kuus aastat hiljem kasutati statistikaameti andmetel juba ligi 18 protsenti vähem. Perioodil 2006–2009 kasutati Eestis taimekaitsevahendeid keskmiselt 1,0 kg/ha.

Näiteks Hollandis kasutati aga samal ajal nelja aasta keskmisena taimekaitsevahendeid põllumajandusmaal 8,8 kg/ha, USAs 2,2 kg/ha ning Hiinas 10,3 kg/ha. Seega on Eesti toimetanud põllumajandusmaal taimekaitsevahenditega säästlikult juba aastaid.

Kõrge kasutuskoormusega paistavad teiste seast silma ka Ladina-Ameerika 6,7-15,3 kg/ha ja Ida-Aasia riigid 10,3-13,1 kg/ha. Viimaste aastate nn esikoha omanik on Kariibi mere regioonist Bahama, kus kasutati taimekaitsevahendeid nelja aasta keskmisena 59,4 kg/ha.

Tänapäevases põllumajanduses käsitletakse integreeritud taimekaitse põhimõtetel põhinevat tootmist kui keskkonda säästvat ja puhast toodangut tagavat erinevate meetmete oskuslikult seostatud kasutamist, mis tagab taimekahjustajate leviku piiramise majanduslikult põhjendatud läveni. Oluline aspekt on taimekaitsevahendite õige ajastus ja nende optimaalne kasutamine ehk maksimaalse efektiivsuse saavutamiseks kasutatakse piisav kogus toodet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles