Majja sisseehitatud tolmuimeja säästab tervist

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kesktolmuimeja toru Taavi Tuuri käes on üsna selline, nagu tolmuimeja torust oodata võiks. Vahe on tolmu kogumise paagis ja mootoris, mis ei lohise tolmuvõtjaga kaasa, vaid on paigaldatud näiteks keldrisse.
Kesktolmuimeja toru Taavi Tuuri käes on üsna selline, nagu tolmuimeja torust oodata võiks. Vahe on tolmu kogumise paagis ja mootoris, mis ei lohise tolmuvõtjaga kaasa, vaid on paigaldatud näiteks keldrisse. Foto: Liis Treimann

Tavaline tolmuimeja eemaldab küll nähtava tolmu, kuid silmale nähtamatud kahjulikud mikroosakesed mahuvad läbi filtri ja puhutakse ruumi tagasi. Samad mikroosakesed võivad põhjustada mitmesuguseid allergilisi reaktsioone ja pikema aja jooksul isegi astmat.

Paljud allergoloogid soovitavad seetõttu oma patsientidele tavalise tolmuimeja asemel kesktolmuimejat. California ülikooli uurijad on leidnud, et kesktolmuimeja süsteem vähendab ninavaevusi 47, silmavaevusi 61 ja unehäireid 44 protsenti. See ongi kesktolmuimeja tootjate ja müüjate esimene argument.

Teiseks pole vaja endaga mööda maja kaasa tarida lärmavat kobakat, sest kesktolmuimeja seade on enamasti eemal, tehnoruumi suletud ukse taga. Eriti oluline on see siis, kui elamine paikneb mitmel korrusel, sest tõmbepesad, kuhu ühendada voolik, võivad olla igal korrusel. Ka filtrit puhastada on nii märksa lihtsam kui tavatolmuimejal.

Mõnevõrra keerulisem on likvideerida ummistust, kui masin on midagi suurt sisse tõmmanud. Itaalia päritolu Aertecnica kesktolmuimejaid tarniva osaühingu Beam Baltic tootejuhi Taavi Tuuri kinnitusel saab sellest murest siiski üle.

«Kõik, mis on ühtepidi sisse läinud, tuleb samamoodi välja. Torustikest on eemaldatud küll riideesemeid, küll kassi või laste mänguasju. Ükski ummistus pole veel kõrvaldamata jäänud,» kinnitas ta.

Kesktolmuimeja pannakse paika maja ehitades või hiljem põhjalikult renoveerides. Tuuri sõnul on võimalik süsteem üles ehitada ka samm-sammult, nii et esmalt paigaldatakse ehituse käigus torustik, mis maksab keskmise suurusega maja puhul 500 euro ringis. Seadme võib siis ka hiljem soetada. Keskmise suurusega majas saab hakkama kokku umbes tuhande euroga. Tihtipeale tuleb aga kogu komplekti korraga välja ostes hind soodsam.

Seadmete valik on suur ja iga inimene saab endale valida just endale sobivaima. Näiteks väga nõudlikule kliendile ja suure maja koristamiseks mõeldud LCD-ekraaniga varustatud seadme eest tuleb välja käia kuni 300 eurot rohkem.

Kui USAs ja näiteks ka Soomes on kesktolmuimejad majades juba ammuilma olemas, siis Eestis on see viimase kümne aasta uudis.

«Oleme tähele pannud, et need, kes ehitavad endale juba teist maja, tahavad sinna enamasti kesktolmuimeja sisse panna. Ju siis jäi see esimeses majas kahe silma vahele. Sageli soovitavad kesktolmuimejat projekteerijad ja ehitajad,» rääkis Tuur.

Seadme, mis teeb vastavalt tüübile vähem või rohkem müra, võib paigaldada garderoobi, garaaži, keldrisse või koguni köögikappi. Filtreeritud õhk suunatakse õue või ventilatsioonikorstnasse.

«Paigaldusega saab hakkama iga inimene, kes oskab rauasaagi ja akutrelli kasutada. Täpsed juhendid leiab kesktolmuimejaid müüvate firmade kodulehtedelt ja selle töö teevad kaks meest nädalavahetusega ära,» lausus Tuur.

Paigaldust on võimalik tellida ka spetsialistilt, olenevalt töö mahukusest ja keerukusest algab paigalduse hind umbes 800 eurost. Paigalduse pakkumist võib küsida ka maja ehitajalt, kes paigaldab tolmuimeja muude torutööde käigus. Seda varianti on soovitatav kasutada siis, kui ehitajal on samasuguse süsteemi paigaldamise kogemus.

Kortermajades selline süsteem veel väga levinud ei ole, sest muudab elamispinna veidi kallimaks. Arendajad, kes soovivad aga korteritele lisaväärtust anda, kasutavad kesktolmuimejat. Näiteks Tallinnas Juurdeveo tänavas on üks seesugune kortermaja olemas.

Majatehastel, mis saadavad moodulmaju Rootsi ja Norrasse, on kesktolmuimeja aga juba standardvarustuses. Kodumajatehas näiteks plaanib paigaldada kesktolmuimeja Tartu lähedale ehitatava uue kortermaja korteritesse.


Kesktolmuimeja

Eelised

•    Kerge voolik tolmuimeja korpuse asemel

•    Ei puhu tolmuosakesi ruumi

•    Suurem imemisvõime

•    Väiksem müra

•    Filtrit tuleb puhastada harva

•    Töökindel, kuna seade on liikumatult seinal

•    Säästlik

•    Suurendab kinnisvara väärtust

Puudused

•    Alginvesteering suurem

•    Väga pikka voolikut ebamugav kaasa vedada

•    Torustiku ummistust keeruline likvideerida

Süsteem

•    Koristatav pind 150–350 ruutmeetrit

•    Torustik 400 eurot

•    Seade 432–719 eurot

•    Voolik (9 m) 40–100 eurot

•    Koristusotsikud 50–104 eurot

•    Kokku 922–1323 eurot

Allikas: Beam Baltic, www.kesktolmuimeja.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles