Husqvarna jõudis Eestisse tänu Põhjasõjale

, Husqvarna Eesti tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Husqvarna õmblusmasinaid hakati tootma pärast seda, kui relvi tehaselt enam ei tellitud.
Husqvarna õmblusmasinaid hakati tootma pärast seda, kui relvi tehaselt enam ei tellitud. Foto: Husqvarna

27. aprillil 325 aastat tagasi alustati Rootsi väikeses Huskvarna (tol ajal Husqvarna) nimelises külas relvade tootmist. 11 aastat hiljem, 1700. aasta suvel maabusid Husqvarna relvadega varustatud Karl XII väed Pärnus, et alustada marssi Narva poole kohtumaks tsaar Peeter I vägedega. Tänapäevased Husqvarna Group’i tooted on täiesti rahumeelse iseloomuga.

1600-ndate lõpus tekitasid kogu Euroopas puhkenud sõjad suurenenud nõudmise relvade järele. Nende tootmiseks oli vaja hüdroenergiat ja nii rajati 1689. aastal Lõuna- Rootsis asuvasse väikesesse Huskvarna külla kose kõrvale väike tehas. Sõdade vaibudes vajadus relvade järele vähenes ja ettevõte nägi oma täppisprojekteerimise oskuste rakendamise võimalusi uutes toodetes. Läbi aegade võitsid tuntust Husqvarna õmblusmasinad, jahirelvad, ahjud, hakklihamasinad, jalgrattad, mootorrattad ja palju muud. Erinevate toodete arendamisest saadud kogemused aitasid kaasa innovatsioonile, mis on juhatanud tänapäevaste kasutajasõbralike metsa- ja aiahooldusmasinateni ning ehitusseadmeteni.


1689: alustatakse tegevust
Esimene Husqvarna tehas alustab relvade tootmist. Relvi toodeti 1989. aastani.

1872: esimene õmblusmasin
Husqvarna leping kuningakojaga neile relvade tootmiseks lõpeb, otsitakse uusi väljakutseid ning alustatakse õmblusmasinate(1872), jahirelvade (1877) ahjude (1877) hakklihamasinate (1892) Rootsi esimeste kirjutusmasinate (1895) ja jalgrataste (1896) tootmisega. Kodumasinaid müüb senini Electrolux ning õmblusmasinad on SVP Worldwide osa.


1903: algab mootorrataste aeg
1903 alanud Husqvarna mootorrataste tootmine kestis kuni 1986. aastani, mil see osa tootmisest müüdi Austria ettevõttele Pierer AG.

1918: muruniidukid
Husqvarna omandas Norrahammars Bruk nimelise ettevõtte, sellega lisandus tooteportfelli kaks uut tootetüüpi: boilerid ja mehaanilised muruniidukid.


1947: esimesed mootoritega muruniidukid
Husqvarna esimene mootoriga muruniiduk lasti tehasest välja 1947, 1959. aastal jõudis turule esimene koduomanikele mõeldud mudel.

1959: esimene mootorsaag
Husqvarna tutvustas oma esimest mootorsae mudelit Husqvarna 90, mille disainis kuulus Rootsi disainer Sixten Sason ja mis kasutas mürataseme alandamiseks mootorrataste summutisüsteemi

1969: uus tase ergonoomikas
Husqvarna tõi turule Husqvarna 180 mootorsae, millel oli vibratsioonisummutus funktsioon, mis aitas ära hoida saemeeste peamist, vibratsiooni tekitatud kutsehaigust.

1973: esimene ketipidur iga saag
Husqvarna toob turule maailma esimese ketipiduriga mootorsae. 1999 võimaldab lisaseade TrioBrake™ seisata sae lihtsalt, parema käega. See lahendus vähendab veelgi metsatööliste vigastuste riski.

1985: esimene murutraktor
Valmis esimene Husqvarna raideri (murutraktori) prototüüp. Tänu oma eesasetsevale lõiketerale on raideril suurepärane manööverdamisvõime. Raiderite tootmine algas aasta hiljem.

1995: robotniiduki sünd
Husqvarna tõi turule maailma esimese päikeseenergial töötava robotniiduki, tänapäevaste robotniidukite eelkäija. 2013. aastal valmis juba kolmas, sisseehitatud GPS-süsteemiga robotniidukite põlvkond.

2008: esimene lammutusrobot
Algab kergete kuid võimsate kaugjuhitavate lammutusrobotite Husqvarna DXR 310 tootmine. Robotid võimaldavad teha lammutustöid ka inimese jaoks liiga ohtlikes paikades.

2012: akutoitel seadmed
Husqvarna tõi turule terve rea akutoitel aiatöömasinaid mootorsaag, hekilõikur, trimmer, ning raider), mis ei jää millegi poolest alla tavalisel kütusel töötavatele seadmetele, kuid mis on palju vaiksemad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles