Lugeja küsib: kui kaua kestab garantii uuele majale?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Kaua kestab garantiiaeg uuele majale ja millal see hakkab kehtima? Meie majas juba elavad inimesed, kasutusluba veel puudub, arendaja lubab, et lähiajal maja saab selle. Millised maja osad (fassaad, küttesüsteem, katus jne) peab arendaja korda tegema garantii järgi? Fassaadis on mõned mõrad, küttesüsteemil puudub markeering, mõned osad on juba roostes, haljastus tegemata, mõned tänavavalgustuse lambid on puudu,» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Taivo Saks advokaadibüroost Taivo Saks & Partnerid.

Antud juhul tuleks eristada ehitise garantiid, mille annab seaduse järgi ehitaja ja lepingulist garantiid, mille näib olevat andnud teile arendaja. Lepingust tuleneva garantii sisu selgitamiseks on vaja garantii tingimustega täpsemalt tutvuda.
Ehitise garantii kestus on seaduse järgi vähemalt kaks aastat ja nõude saab esitada ehitaja vastu. Täpse garantiiaja alguses tuleks ehitajaga kokku leppida, kuid kui seda ei ole tehtud, siis algab see ehitamise lõpetamisest. See on aeg, kui ehitis vastu võetakse. Kui töödes esineb puudusi, siis nende puuduste kõrvaldamise töödele algab garantii taas puuduste kõrvaldamisest. Kasutusluba iseenesest ei tähenda, et tööd ei oleks lõpetatud. Küsimusest ei selgu ka see, kelle kohustus see on.

Ehitise garantii sisu seisneb selles, et maja ja selle osadel ei tohi garantiiaja jooksul mingeid vigu tekkida - seintel mõrasid, katusel lekkeid jms. Küttesüsteemi osade roostetamine on kahtlemata puudus, mis tuleb garantiiaja jooksul kõrvaldada. Haljastuse tegemata jätmine ja tänavavalgustuse puudumine ei ole ehitise puudus, millele laieneks ehitise garantii. Kokkulepetega tutvumata võiks arvata, et tegemist on arendaja poolse tegemata jätmisega.


Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles