Kuidas mõjutab tehnoloogia sinu ööund?

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajad, mil magamistuppa mahtus vaid voodi ja riidekapp, on jäädavalt möödas - nüüdisaegsed magamistoad on tulvil moodsat tehnoloogiat, mis mõjutab kahjuks negatiivselt ka meie ööund. 

Nutitelefonid ja tahvelarvutid koos püsiva internetiühendusega on viinud selleni, et oleme muu maailma ja teiste inimestega pidevalt ühenduses - isegi siis, kui oleme juba voodis. Kuid teleri vaatamine, uudiste lugemine või sõnumite saatmine vahetult enne magamaminekut võib korralikult väljamagamist oluliselt takistada, kirjutab Business Insider.

Suurbritannia rahvusliku uneühingu uuringu kohaselt kannatab 60 protsenti 13-64-aastastest inimestest unehäirete all. 63 protsenti küsitletutest tunnistas, et ei saa piisavalt ööund. 15 protsenti 19-64-aastastest magab töönädala sees vähem kui 6 tundi. Ja tervelt 95 protsenti küsitletutest kasutab elektroonilisi vahendeid viimase tunni jooksul enne magamaminekut! 

Unepuudus võib aga omakorda põhjustada depressiooni, rasvumist, diabeeti ja südamehaigusi. 

Kuidas mõjutab meie organismi helendava ekraani valgus?

Ühe uuringu kohaselt võib see valgus takistada melatoniinitootmist, mis omakorda mõjutab meie loomulikku kehakella. Melatoniin on hormoon, mis annab kehale märku uneajast. Valgus, eriti selline, mis tuleb helendavalt nutitelefoni- või arvutiekraanilt, aeglustab või isegi vähendab melatoniini tootmist. Kui kasutad arvutit või nutitelefoni viimase kahe tunni jooksul enne magamaminekut, võib see alandada melatoniini taset tervelt 22 protsendi võrra, tehes seeläbi uinumise raskemaks. 

Uuringu järgi hoiab 95 protsenti 18-29-aastastest noortest telefoni öösiti otse voodi kõrval. 25 protsenti inimestest ei pane telefoni magama minnes hääletu peale. 10 protsenti inimestest ärkab regulaarselt üles telefonikõnede, sõnumite või e-kirjade teavituste peale. Ning 50 protsendil inimestest on välja kujunenud harjumus keset ööd ärgates automaatselt oma telefoniekraani piiluda.

Kurja juureks on ka televisioon ja arvutimängud. Teleri vaatamine võib sellest eralduva valguse tõttu mõjutada samuti melatoniinitaset, lisaks võib ta tõsta südame rütmisagedust, raskendades seeläbi taas uinumist. 

Ning mida rohkem aega veedetakse enne magamaminekut arvutimänge mängides, seda kehvem on järgneva une kvaliteet ja pikkus. Väheneb uue info töötlemise jaoks olulise REM-une pikkus. Lisaks tekitab pingelise arvutimängu mängimine kehas põgene või võitle reaktsiooni, mis võib päädida stressihormooni kortisooli tootmisega. 

Mida siis teha? 

Maheda valguse käes raamatu lugemine aitab sul enne magamaminekut lõõgastuda. Ka spetsiaalsed e-raamatute lugerid on palju parem valik kui tahvelarvuti, sest nende ekraan ei helenda. 

Samuti on kasulik voodi kõrval hoida päevikut või märkmikku oma mõtete ülesmärkimiseks, et nad uinumist takistades lõputult pähe keerlema ei jääks. Ka rahuliku, lõõgastava muusika kuulamine võib soodustada head ööund. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles