Esmalt alkokalkulaator, nüüd soolakalkulaator

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enamiku soolast tarbib inimene varjatult ehk poest ostetud toidukaupu ja valmistoite süües.
Enamiku soolast tarbib inimene varjatult ehk poest ostetud toidukaupu ja valmistoite süües. Foto: SCANPIX

Rahva tervise eest võitlev Tervise Arengu Instituut suutis mõni aeg tagasi internetipõhise alkokalkulaatoriga tõmmata inimeste tähelepanu liigsele alkoholitarbimisele, nüüd on järg soola käes ja valminud soolakalkulaator.

Lingi soolakalkulaatorile leiab veebiaadressilt Toitumine.ee. Avanevalt lehelt leiab pilte toiduainetest ja valmistoitudest. Neist tuleb tühja taldrikut kujutavale pildile tõsta need, mis kuulusid teie toiduvalikusse.

Kui sõite hommikuks ühe juustusaia, siis läheb taldrikule üks saiaviil, üks noatäis margariini ja üks juustuviil.

Kalkulaator arvutab seepeale välja, mitu grammi võileivas soola oli ja kui suure osa moodustab see päevasest lubatud kogusest. Juustusaia puhul näitas kalkulaator soolasisalduseks 0,48 grammi ja päevasest lubatud kogusest oli see 9,5 protsenti.

Instituudi toitumisekspert Tagli Pitsi selgitas, et soola ööpäevane vajadus täiskasvanud inimesel on ligi viis grammi ehk üks teelusikatäis.

Seda, kui palju inimesed ise toiduvalmistamisel soola kasutavad, on lihtne jälgida. Kuid probleem on selles, et palju soola tarvitatakse varjatult ehk poest ostetud toiduaineid ja valmistoite süües. Just varjatud soolatarbimisele kalkulaator tähelepanu juhibki.

Suurimateks soolaallikateks on näiteks valmistoidud, puljongipulber, konservid, soolatud ja suitsutatud tooted, juust, leib, lihasaadused, oliivid ja ketšup. Ka üks väike pakk küüslauguleibasid sisaldab nii palju soola, et see annab pea kogu päevase lubatud soolakoguse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles