Vere puhastamine aitab infarkti ära hoida

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktor Mihhail Zemtsovski teab, et aferees on nii mõnegi haiguse põdejale viimane võimalus.
Doktor Mihhail Zemtsovski teab, et aferees on nii mõnegi haiguse põdejale viimane võimalus. Foto: Toomas Tatar

Kui haigekassa hakkab rahastama halva kolesterooli eemaldamist verest, saavad arstid senisest märksa paremini aidata korduva infarktiga patsiente.

Põhja-Eesti regionaalhaiglas (PERH) on juba olemas selleks protseduuriks vaja minev aparatuur.

Maailmas on LDL-afereesi kasutatud alates 1981. aastast. Eestis katsetati seda protseduuri esimest korda juba 12 aastat tagasi Tartus, kui raviti nelja patsienti. Neli aastat tagasi sai afereesravi Tallinnas kaks inimest. Praegu on kardioloogide seltsi presidendi ja TTÜ tehnomeedikumi professoril Margus Viigimaal ja tema PERHi kolleegil, kardioloog-vanemarstil ja TTÜ tehnomeedikumi õppejõul Mihhail Zemtsovskil plaanis sügisel ravile võtta kaks patsienti. Nende ravi eest maksab afereesikolonnide ehk filtrite tootja.

«Need on eriti rasked patsiendid – neid on šunteeritud (paigaldatud lisasooned – toim), korduvalt dilateeritud (arterit laiendatud – toim), aga ikkagi satuvad nad uue infarktiga haiglasse ja kellel me ei ole suutnud ravimitega kolesterooli normaliseerida,» selgitas Viigimaa. Tema hinnangul võiks aastas LDL-afereesi saada kümmekond patsienti Tallinnas ja kümmekond Tartus.

Mihhail Zemtsovski sõnul võimaldab afereesiaparaat eemaldada verest kas valgud, immunokompleksid, rasvad ehk lipiidid või valkude ja rasvade ühendid lipoproteiinid, mis võivad põhjustada haiguse ägenemist. Nii mõnegi haiguse põdejale on see protseduur viimane võimalus.

«Kui on tegemist agressiivse veresoonte lupjumise või päriliku lipiidainevahetuse häirega, mida ei ole õnnestunud rohtudega normaliseerida, siis on see peaaegu ainuke tõhus ravimeetod,» märkis südamearst.

LDL-afereesi eesmärk ei ole verd LDL- ehk halvast kolesteroolist täielikult puhastada, vaid saavutada tase, mille puhul patsient enam ei haigestu.

Peale kõrge LDL-kolesterooli taseme on Zemtsovski sõnul olemas veel üks patoloogia –haigusttekitav lipoproteiin (a), mis soodustab kiiret ja agressiivset ateroskleroosi arengut. Eriliste filtritega saaks verest eemaldada ka ainult lipoproteiin (a), kui teiste lipiidide tase on patsiendil normaalne.

«Niisugustel haigetel võib südamelihase infarkt tekkida vanuses 25–30 aastat. Veresoonte seintele tekib pehme naast. Kui lipoproteiin (a) tase on väga kõrge, muutub naast väga kiiresti ja kergesti ebastabiilseks, sinna tekib põletik ja naast läheb lõhki. Tekib tromb, veresoon läheb kinni ja tekib infarkt. Selliste haigete jaoks on see ainuke elupäästev ravimeetod,» selgitas Zemtsovski.

Kui selline patsient afereesravi ei saa, saab ta korduvalt infarkte. Ehkki selliseid haigeid on Eestis üksikuid, on probleem tõsine – kui esimene infarkt elatakse läbi juba 30-aastaselt, ei ennustata patsiendile kuigi pikka elu.

Zemtsovski sõnul pole arstidel ülevaadet, kui palju kõrge lipoproteiin (a) tasemega inimesi võiks Eestis olla, sest sõeluuringut selle kohta ei tehta. Küll aga on otsustatud PERHis kõikidel alla 40-aastastel infarktihaigetel seda näitajat nüüd kontrollida. «Nii tekib meil nimekiri inimestest, kes võivad lähiajal vajada afereesi ja keda me saame nii paremini aidata.»

Tohter tõdes, et tegemist on kalli protseduuriga, kuid infarkti või korduva infarkti ärahoidmine tuleb kokkuvõttes odavam kui invaliidistunud patsiendi ravimine. Rahvusvaheline kogemus näitab tema sõnul, et aastaid LDL-afereesi saanud patsientidel ägeneb südamehaigus kuni 70–80 protsenti harvem.

Aferees

Terapeutiline aferees

•    Meditsiiniline protseduur, mille käigus eemaldatakse kehaväliselt verest komponente ravi otstarbel. Tuntuim vere puhastamise meetod on dialüüs, mis aitab neerupuudulikkusega inimest, kelle neerud ei ole enam võimelised verd ainevahetuse jääkainetest puhastama.

Lipiid- ehk LDL-aferees

•    Kasutatakse hüperkolesteroleemia raskete vormide raviks, kui LDL-kolesterooli sisaldust ei õnnestu normaliseerida dieedi ega ravimitega.

•    LDL-aferees korra nädalas või kahe nädala tagant võimaldab alandada halva kolesterooli taset 50–60 protsendi võrra. Tase tõuseb iga protseduuri järel veidi uuesti, kuid mitte enam endisele kõrgusele. Seda saab tasakaalustada ravimitega. Kolesterooli alandamine poole võrra, 400-lt 200-le mg/dl, võib pikendada patsiendi eeldavat eluiga kaks korda.

•    LDL-afereesi teeb kulukaks aparaadi hind, millele lisaks tuleb osta igale patsiendile oma filtrite süsteem ehk kolonnid.

PERHi aparaadid

•    LDL-afereesi jaoks on vaja kahte aparaati: verest plasma eraldamise ja afereesiaparaat. Viimasega saab lisaks LDL-afereesile eraldada verest ka teisi komponente, näiteks immunokomplekse.

•    Praegu ei ole ükski neist protseduuridest haigekassa ravinimekirjas.

Allikad: Margus Viigimaa; PERHi nefroloogiakeskuse juhataja Merike Luman; The Scientific World Journal «LDL-Apheresis: Technical and Clinical Aspects»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles