Jalgpalli vaatamine ohustab südant?

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõrga südamega jalgpallifännidele kuluks ära hoiatus, sest mängu vaatamisega kaasnev erutus võib viia haiglavoodisse.
Nõrga südamega jalgpallifännidele kuluks ära hoiatus, sest mängu vaatamisega kaasnev erutus võib viia haiglavoodisse. Foto: SCANPIX

Paar aastat tagasi tegid Saksamaa Müncheni ülikooli teadlased uuringu, millest selgus, et  2006. aasta jalgpalli MMi finaalturniiri ajal mänge jälginud meeste seas kasvas oluliselt südamehaigustega haiglasse sattunute hulk.

Doktor Ute Wilbert-Lampen vaatles südameinfarktide, rindkerevalude ning rütmihäiretega haiglasse sattunute arvu seitsmel päeval, mil Saksamaa meeskond jalgpallimurul oli, kirjutas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Võrdluseks vaadeldi ka nädalaid enne ja pärast finaalturniiri ning 2003. ja 2005. aasta suvekuid.

Neil päevil, mil Saksamaa mängis, oli Müncheni piirkonna meestel 3,26 korda rohkem südamega seotud haigusjuhte kui võrdlusperioodidel. Naistel kasvas jalgpallimängude ajal südameprobleemide arv 1,82 korda.

Eriti palju inimesi sattus südamehaigustega haiglasse kahe mängu ajal: kui Saksamaal õnnestus raskes mängus võita Argentiinat ning siis, kui sakslased kaotasid olulise mängu Itaaliale.

See viitab teadlaste sõnul asjaolule, et mitte mängu tulemus, vaid mänguga seotud erutus põhjustab äärmuslikku stressi ja südameprobleemide ägenemist.

Sarnase uuringu tegid hiljuti ka Itaalia teadlased. Vastupidiselt sakslastele leidsid nad, et jalgpalli vaatamise ja ägedate südamehaiguste vahel ei ole olulist seost, vähemalt itaallaste seas mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles