Kaalusaate juhi ebaprofessionaalsus kurvastab personaaltreenerite liitu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saade «Kaalul on rohkem kui elu».
Saade «Kaalul on rohkem kui elu». Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Eesti personaaltreenerite liidu (EPTL) peasekretär Taimi Ainjärv muretseb, et TV3 saadet «Kaalul on rohkem kui elu» vaadates jääb personaaltreeneritest hirmutav ja ebaprofessionaalne mulje.

«Vaadates saadet peame kahjuks teatama, et sellisel kujul presenteeritud tegevust ei saa mitte mingil moel pidada kvaliteetse või isegi algaja personaaltreeneri tööks!» ütles Ainjärv. «Pea iga liigutus, kommentaar ja põhjendus, mida treener selles saates edasi annab, on otseselt vastuolus sellega, mida ootame ja eeldame ühelt professionaalselt personaaltreenerilt.»

Ainjärve sõnul on veelgi kurvem see, et erineva tagasiside ja kommentaaride peale on personaaltreeneril vaid lisada, et «selline on saate formaat».

«Loomulikult on arusaadav, et lihtsalt kõndimist oleks televisioonist igav vaadata, ent see ei ole põhjuseks, miks treener ei või kliendil aidata leida sisemist motivatsiooni, teda toetada ja inspireerida ning õpetada põhitõdesid nii tervisliku liikumise, mõtlemise kui ka toitumise osas,» leidis liidu esindaja.

Hea personaaltreener peab tema sõnul omama mitmeid oskuseid ja ka isikuomadusi, ilma milleta pole võimalik sellist suure vastutusega tööd teha. «Pole piisav, kui omatakse vaid mõningaid teadmisi igast asjast ning «diplomit» kodust või välismaalt. Selleks, et meie saaks omalt poolt tunnustada treenerit, on vajalikud laialdased teadmised anatoomiast ja füsioloogiast, psühholoogiast, toitumisest ning sinna juurde ka pikaajalised kogemused klientidega töötamisel, koostöö teiste treeneritega ja pidev enesetäiendamine igal alal,» lausus Ainjärv.

Ta sõnas, et «vingeid» harjutusi ja roogasid suudab tänapäeval välja mõelda igaüks. Selleks on vaja vaid pisut aega ja interneti avarustes ringiliikumist. See aga, et harjutus või toit «vinge» on, ei taga veel selle kvaliteeti ning kaugeltki mitte sobivust igale kliendile.

Liidu hinnangul on hea personaaltreeneri eelduseks tema oskus inimesele sobivad harjutused kokku panna nii, et see oleks kasulik, mitte tervisele ohtlik, väldiks vigastusi ja tõstaks kliendi sisemist motivatsiooni. Samuti on vajalikud teadmised sellest, kuidas mingeid asendeid korrigeerida, klienti harjutuste tegemisel toetada ning millal lõpetada ja millal edasi liikuda.

Kõik see kokku on Ainjärve sõnul vähim, mida ühelt professionaalselt personaaltreenerilt oodata. Lisaks sellele peab treener olema hea suhtleja, toetaja, sõber ja käehoidja, kui kliendi edasi liikumiseks see vajalik peaks olema.

«Vaadates saadet jääb tunne, et kõik on tehtud selleks, et personaaltreeneritest jääks hirmutav ja ebaprofessionaalne mulje. Samuti antakse mõista, et kui oled ülekaaluline, siis on ainus
võimalus kaalu langetada enese piitsutamise, halvasti tundmise ning naeruvääristamise läbi. Jäetakse mulje, et kui keegi, kes kaalu soovib langetada, peaks kunagi otsustama võtta personaaltreeneri, siis vaadaku ette - tuleb iga hinna eest treeneri plaani järgi käituda; end
lasta mõnitada ning kohe kindlasti mitte oodata inspiratsiooni ega tuge,» rääkis Ainjärv.

Ta toonitas, et liidu soov on, et inimesed ei võtaks kindlasti mitte selles saates nähtut ja tehtut kui tasemeks, mille järgi hinnata personaaltreenereid, nende tööd ja tegemisi. «Samuti ei kirjuta me alla ega toeta saadet juhtiva inimese treeneri taset,» lisas ta.

Orgu: Eestis pole kutsetunnistus vajalik

TV3 «Kaalul on rohkem kui elu» saatejuht Erik Orgu sõnas, et Eestis personaaltreenerina töötamiseks ei ole vajalik omada kutsetunnistust.

«Mul on olemas vajalik hariduslik taust koolist Premier Training International. Olen lõpetanud eriala personaaltreeneri kolmanda taseme ning toitumisnõustaja erialade kutsetunnistuse. Õpitu annab Inglismaal personaaltreenerina töötamiseks kohustusliku riiklikult jälgitud kutsestandardi,» rääkis Orgu.

EPTL on äsja loodud liit, mille eesmärgiks on ühendada ja koolitada Eesti personaaltreenerid, luua ühtne standard ning arendada ja tagada kvaliteet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles