India rannik kümme aastat pärast tsunamit

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Chennais asub väga ilus Marina rand, mida turistid armastavad külastada. Ilmselt paljud neist aga ei tea, et vaid paar kilomeetrit Foreshore Estate’i promenaadist eemal elavad kohalikud absoluutses vaesuses ning teenivad oma rahanatukest vaid kalapüügist.

Kalurite piirkond näeb välja kui suur prügimägi, kus elavad inimesed koerte, kitsede, kanade ja muude loomadega koos. Linnavalitsus on neile püstitanud ajutised majakesed ja plaanis on uute kortermajade ehitamine, kuid viimase üheksa aasta jooksul pole selleni veel jõutud.

Paremuselt teine rand Indias

Uhke nimega mereäärt külastades oli minu ja fotograafi teejuhiks kohaliku hotelli autojuht. Ta tahtis meile näidata Marina randa, mis tema sõnul on paremuselt teine terves Indias, kuid kalurite piirkonnast läbi sõites palusin tal seisma jääda, et fotograaf pilte saaks teha.

Autojuht selgitas, et 2004. aasta tsunami kahjustas seda ala ning linnavalitsus ehitab sinna uusi maju, mis seesuguse katastroofi tulevikus üle elaks.

Äärmiselt veider oli aga, et silmapiiril paistis vaid paar uut maja, mis tulevases tsunamis püsti jääks, ning endiselt oli näha märke ligi kümne aasta tagusest katastroofist.

Osa kalureist elab praegu kortermajades, mis pärast tsunamit püsti jäid, ning teised väikestes hüttides, mida autojuht nimetas ajutisteks. Nende hüttide minemapühkimiseks pole aga vaja tsunamit, vaid piisab keskmisest suuremast lainest.

Annetajaid võidakse röövida

Meie teejuht muutus väga närviliseks, kui sai aru, et fotograaf oli ühele 10–12-aastasele kerjavale tüdrukule raha andnud. Ta ütles, et tegu on valge nahavärviga inimeste jaoks ohtliku piirkonnaga ning meil oleks soovitav mujale liikuda, sest kui vaestele raha anda, võivad nad järgmisel hetkel juba röövima tulla.

Istusime autosse, juht lukustas uksed ning sõitsime edasi. Palusin tal korra veel pildistamiseks seisma jääda, kuid ta ütles, et sõidab sellest piirkonnast minema ja peatub turvalisemas Marina rannas, kus on korrakaitsjad.

Räämas majadest vaid umbes poole kilomeetri kaugusel asub politseijaoskond, mis näeb välja kui palee. Samuti asub seal palju uusi ehitisi ning kujusid, nende hulgas Mahatma Gandhi oma. Rikka ja vaese piirkonna vahel on näha väga selget piiri. Selleks on vaid üks tänav ning olenevalt sellest, kummale poole pea pöörata, võib saada sellest Chennai linnaosast täiesti erineva arusaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles