Suvel tasub oma rahaasjad põhjalikult üle vaadata

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi jaanipäeva paiku võivad mõtted juba puhkuselainel olla, on mõistlik üle vaadata ka oma rahaasjad ja eelarve – kas kulud-tulud on tasakaalus? Piret Suitsu Swedbanki eraisikute rahaasjade teabekeskusest jagab soovitusi, kuidas luua rahakotis korda ja leida lisakroone.

Rege rauta suvel, vankrit talvel

Kütte- ja energiahinnad on aastate jooksul märkimisväärselt kasvanud ning tõenäoliselt kasvavad ka edaspidi. Selleks korraks on krõbedad küttearved möödanik, kuid ega tali taeva jää.

Seega tasuks raha, mis suvel igakuiste kommunaalteenuste arvete tasumisest üle jääb, talvele mõeldes säästa või otsida selle abil võimalusi soojakulude vähendamiseks.

Ennekõike tähendab see maja soojustuse parandamist või näiteks radiaatoritele reguleerijate soetamist. Abiks võib olla ka akende vahetamine või küttesüsteemi uuendamine.

Puhkuseraha planeerimine

Suvi toob kaasa puhkuse ja puhkus omakorda reisimise, kontserdid, grillipeod ja muu mõnusa vaba aja veetmise, mis kõik tavapäraseid väljaminekuid suurendavad.

Selleks, et puhkuselt naastes ei haigutaks pangakontol tühjus, tasub planeerida hoolikalt puhkuse ja vaba aja veetmisega seonduvad kulud ning võimalusel otsida säästlikumaid alternatiive.
 
Näiteks grillipidudel kipub alatasa olema rohkem toitu kui tarvis, sest kes siis ikka tühja käega tuleb. Enne pidu oleks tark leppida kokku, kes mida toob – kes liha, kes salatimaterjali, kes magusa, kes grillsöe. Nii ei lähe raisku ei raha ega toit.

Püüdke ka suveperioodil külastada toidupoode pigem kord nädalas ja seda alati koos ostunimekirjaga, et hoiduda emotsionaalsetest ostudest. Kahtlemata on see sagedasema külaskäimise ja väljassöömise oludes keerulisem kui talvel, aga oma rahakoti huvides oleks niipidi igati nutikam.

Tark oleks ka mitte võtta puhkuseraha välja enne puhkust, muidu haigutab rahakotis sügav auk pärast järgmist palgapäeva. Toredalt veedetud puhkuse meenutamisega paraku arveid ei maksa.

Tarbige arukalt

Vaadake üle, milline on teie pere tulude ja kulude vahe ning kuidas olete aasta esimesel kuuel kuul eelarves püsinud.

Kui kulud ületavad tulusid, tuleb leida võimalusi kulude vähendamiseks või tulude suurendamiseks. Analüüsige oma suuremaid kulutusi ja mõelge, kas need on põhjendatud. 

Kas kulusid toidule saab vähendada muutes toiduvalikut ja ostukohti või vähendades valmistoodete osakaalu ostukorvis? Võimalusi toiduvaliku rikastamiseks ja kokkuhoiuks ilma tervislikkuse osas lõivu maksmata pakub ka suvine aed ja mets.

Vaadake üle ka kehtivad teenuste lepingud. Treeningu või sideteenuse paketivahetus võib kaasa tuua soodsama kuutasu ja paindlikumad tingimused. 

Kokkuhoiuvõimalusi pakub ka krediitkaardist loobumine või selle kasutamise vähendamine. Kui pidev rahanappus on toonud kaasa krediitkaardi igakuise kasutamise, tuleks väga kriitiliselt hinnata tehtud kulutuste vajalikkust ja teha plaan krediitkaardi võla vähendamiseks.

Kui teil on mitu erinevat krediiditoodet, tuleks tagasimakseid alustada kõrgema intressiga toodetest.

Suuremad väljaminekud


Pere eelarvet tehes ning tulusid ja kulusid hinnates mõelge ka järgnevate kuude suuremate väljaminekute peale. Need sündmused võivad olla näiteks lapse kooli minek, sünnipäevad või perepühad.

Kui asusite aasta suursündmuste tarbeks säästma juba aasta alguses, vaadake oma säästud nüüd üle ja kaaluge, kas peate jätkama säästmist samas suurusjärgus, seda suurendama või vähendama.  

Kui te seni pole suuremate kulude tarbeks raha säästnud, võiksite seda teha, liites vajaminevad summad kokku ning jagades tulemuse järelejäänud kuudega.

Nii saate teada, kui palju peaksite igakuiselt kõrvale panema, et suuremad kulud kätte tulles rahakotist viimast ei võtaks.

Vältige uusi kohustusi

Kui rahanappus kimbutab ja teil on raskusi oma laenude tasumisel, vältige rahanappuse korral uute laenukohustuste võtmist. Nii kiirlaen kui väikelaen toovad kaasa uued ja suuremad kulud teenustasude ja intresside näol. Sissetulekute märkimisväärse languse korral võib juhtuda, et vajate hoopis ajutist maksepuhkust või laenugraafiku ümbertegemist.

Laenulepingu muutmisel vaatab pank üle ka kliendi riskitaseme, mis võib kaasa tuua intressi suurenemise ja kokkuvõttes tähendada laenu kallinemist.

Samas aitab jõukohane maksegraafik vältida võlgnevusi makseajaloos ning tulevikus, kui sissetulekud kosuvad, saab laenugraafiku lühemaks teha ja taotleda intresside ülevaatamist. Korrektne makseajalugu on väärt pingutamist, sest see määrab suures osas tulevaste laenulepingute hinna.

Üldjuhul ei muuda laenulepingus olevat intressi kliendile ebasobivas suunas muudatused, mis tagavad pangale laenu kiirema ja korrektsema tagasimaksmise.

Sellised muudatused on näiteks laenu varasem tagasimaksmine, maksekuupäeva muutmine sobivamaks või annuiteetgraafiku muutmine võrdsete põhiosade graafikuks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles