Ilmekad väikekorterid

Tiina Kolk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilgupüüdja elutoas:
 Ülle Maiste
 disainitud vineersein-riiul.
Pilgupüüdja elutoas: Ülle Maiste disainitud vineersein-riiul. Foto: Erik Prozes

Hiljutine sisustusmess andis ülevaate meie uuemast mööbli-, valgusti- ja vannitoodangust ning pakkus näidiskorterites järgimist väärivaid kujundusnippe, samuti tudengidisaini ja aiaalal üht-teist rohenäppudele.

Seekord olid messikodud sisustatud tinglikult korrusmajadesse. Legendi järgi omab 1930ndate lõpul südalinna ehitatud funkmajas kahetoalist korterit ärimees, keda töö toob aeg-ajalt Tallinna, ning mõnikord peatuvad tema elamises turistidest sõbrad-tuttavad.

«Osa kujunduselemente viitab maja ehitamise ajale: näiteks laiad aknalauad ja tammelauast lõigatud kalasabamustris põrand(avaip),» selgitas sisearhitekt Anne Saarniit.

Kogu korterit läbiva musta detaili – olgu selleks  metallist põrandaliist elutoas või värvitriip kapiukseraamis – kasutamine justkui rõhutaks aegade sidet. Sama teevad magamistoa pabertapeedil kujutatud vanad majad. Seevastu moodne köögisisustus ja kodutehnika kõnelevad tänapäevastest mugavustest.

Korteri kujundus pakub ka vahvaid üllatusi, näiteks sinakates toonides avatud köök-elutoa seinad on kaetud sätendava dekoratiivvärviga ning vannitoa seinad ja põrand betoonivärviga. Puitplaadist valamugi on sama tooni ja esmapilgul jääb mulje, et ka see on betoonist.

Sisearhitekt Ülle Maiste ülesanne oli aga luua lõbus kodu aktiivse elustiiliga noortele, kelle kujuteldav kahetoaline korter paikneb ehitatavas majas Kadrioru pargi serval Lasnamäe alguses.

«Püüdsin luua unistuste kodu, millest ka messikülalised saaksid inspireerivaid ideid,» mainis Maiste.

Kuna paaril on palju hobisid, otsustas sisearhitekt kõigepealt majapidamisruumi asemele sisse seada töötoa. «Siin saab muretult õmmelda, ilma et peaks mõtlema, kas masinamürin või keraamika lihvimisest tekkiv savitolm kaaslast häirib, aga ka suuski määrida,» rääkis Maiste, kes kingafriigist korterperenaise rõõmuks disainis lustaka jalatsiriiuli.

Vannitoas on osa seinu kaetud hoopis kangaga – Maiste sõnul sobib see kuivemasse tsooni keraamiliste plaatide asemel, kui on õigesti töödeldud.

Omanäolisust lisasid elutuppa riputatud kiik, Kadi Pajupuu ja Monika Järgi disainitud vaibad ning magamistoa seinale riputatud Jüri Arraku maali «Ärkav Veenus» kangale prinditud repro, mis tellitud Kumust. Läbipaistvad pistikupesad on kujundatud sõprade laste joonistustega.

Iga messikülastaja sai oma silmaga veenduda, et hele, lõbusate värvilaikudega interjöör mõjub tegelikkusest palju avaramana.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles