Coca-Cola kaotab oma toodetest broomitud taimeõli

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Coca-Cola on lubanud jätta Powerade’i spordijoogist välja vastuolulise lisaaine – broomitud taimeõli ehk BVO (brominated vegetable oil). Euroopas müüdavates Coca-Cola toodetes ei ole seda ainet kasutatud.

Coca-Cola teatas esmaspäeval, et asendab BVO kõigis oma toodetes, kus seda ainet leidub, teiste ainetega. BVO leidub näiteks osas Powerade’is, kirjutab The New York Times.

Ettevõtte teatel parandab BVO jookide stabiilsust, ennetades mõnede koostisainete üksteisest eraldumist. Euroopa Liidus ja Jaapanis on see aine aga juba keelatud, USAs müüdavad joogid sisaldavad seda aga endiselt.

Coca-Cola HBC Eesti AS avalike suhete juht Hele Normak kinnitas, et kõik ettevõtte joogid, sealhulgas ka BVO sisaldusega, on ohutud ja on alati olnud. «Me järgime kõiki seadusandlikke juhised riikides, kus me oma tooteid turustame. Meie toodete kvaliteet ja ohutus on meie kõrgeim prioriteet.»

Lähiajal loobub Coca- Cola Company Normaku sõnul broomitud taimeõli (BVO) kasutamisest ja läheb üle sahharoosdiatsetaatheksaisobutüraadile (SAIB) ja / või kampoli glütseroolestrile (üksikult või kombineeritult) . Kampoli glütseroolestrid on tavaliselt kasutusel nätsudes, sahharoosdiatsetaatheksaisobutüraati (SAIB) on jookides kasutatud üle 14 aasta.

Üleminek sahharoosdiatsetaatheksaisobutüraadile ja / või kampoli glütseroolestrile on ülemaailmne.

«Ameerika Ühendriikides on Powerade Fruit Punch ja Powerade Maasikas juba läinud üle kampol glütseroolestri kasutamisele. Broomitud taimeõlilt üleminek kõikides meie jookides Ameerika Ühendriikides lõpetatakse selle aasta lõpuks.»

Normak kinnitas, et Euroopas müüdavates Coca-Cola toodetes ei ole kasutatud broomitud taimeõli.

2012. aastal algatas Missisipist pärit teismeline neiu Sarah Kavanagh Change.org’is petitsiooni BVO keelustamiseks Gatorade’idis (PepsiCo) ning kogus 200 000 allkirja.

Jaanuaris 2013 teatas Pepsi, et asendab BVO Gatorade’is SAIBiga, kuid samas kasutatakse seda edasi mõnedes teiste jookides.

Hiljuti algatas Kavanagh uue petitsiooni, seekord Coca-Cola toodetava Powerade’i pärast. Sellele õnnestus tal koguda ligi 60 000 allkirja. Change.org teatel on nende keskkonnas sama koostisainega seoses teisigi petitsioone.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles