Tee endale ise Tallinna börsi fond

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Üks investor kurtis hiljuti, et ta soovib  investeerida investeerimisfondi, mis järgiks Tallinna börsi indeksit, aga see pole võimalik, sest ühtegi sellist fondi meil ei ole. Tallinna börsi algusaegadel pakkus Eesti Ühispank (praegune SEB) Äripäeva indeksi fondi, mille osakute puhasväärtus võrdus majanduslehe arvutatud indeksiga.

Paraku meie seadused ei luba pakkuda investeerimisfonde, mille portfellis on ühe väärtpaberi osakaal suurem kui 10 protsenti. Kui mõni varahaldusettevõte soovikski luua taas Tallinna börsi indeksifondi (OMXT fondi), siis ei ole see võimalik, sest 10 protsendi taseme ületaks selles portfellis koguni neli aktsiat. Keegi ei keela aga meist igaühel ise koostada oma Tallinna börsi indeksiportfelli, kuhu võiks osta aktsiaid enam-vähem proportsionaalselt selle järgi, kui suure osakaalu mingi ettevõtte turuväärtus kogu Tallinna börsi aktsiate turuväärtusest moodustab. Enda koostatud börsiportfelli eeliseks on see, et väga täpselt seda jälgima ei pea – piisab ligilähedastest proportsioonidest ning teenustasud ja aktsionäridele makstavad dividendid saab investor otse endale.

Tallinna börsil noteeritud ettevõtete turuväärtus on kokku 1,8 miljardit eurot. Suurima turuväärtusega ettevõte meie börsil on Tallink veidi enam kui poole miljardi euro suuruse turuväärtusega, mis moodustab 29 protsenti meie börsiettevõtete turuväärtusest. Turuväärtuse poolest järgnevad Olympic EG 286 miljoni euro ehk 16 protsendiga börsi väärtusest, Tallinna Vesi 266 miljoni euro ehk 15 protsendi ja Tallinna Kaubamaja 204 miljoni euro ehk 11 protsendiga börsi väärtusest.

Umbes 1000 euro väärtusega portfelli koostamisel tuleks osta 371 Tallinki aktsiat, 83 Olympic EG, 30 Pro Kapitali, 22 Baltika, Silvano FG ja Tallinna Kaubamaja, 21 Premia Foodsi, 17 Nordeconi, 16 Ekspress Grupi ning 10 Merko Ehituse ja Harju Elektri aktsiat. Kõige väiksemate ettevõtete aktsiaid pole mõtet osta, sest nende soetamine läheks väärtpaberite väärtusega võrreldes liiga kalliks.

Kõik meie börsiettevõtted pole veel oma dividendiplaane välja kuulutanud, aga olemasoleva info kohaselt teeniks see portfell sel aastal vähemalt 47 eurot dividende, mis kompenseerib enam-vähem aktsiate soetamise tehingutasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles