WHO: rasedusega seotud suremus on märgatavalt langenud

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus.
Rasedus. Foto: SCANPIX

Naiste suremus rasedusega seotud põhjustel on 1990. aastast kogu maailmas 45 protsenti langenud.

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) uuringust selgus, et suurem osa selliseid surmajuhte on ennetatavad, mistõttu on vajalikud suuremad investeeringud tervishoidu, kirjutab BBC.

1990. aastal suri raseduse ajal või sünnitamise käigus rohkem kui pool miljonit naist, aastaks 2013 oli see näitaja langenud 289 000 peale.

WHO tõi välja, et see arv on ikkagi liiga suur, nimelt sureb rasedusega seotud põhjustel igas tunnis üle maailma 33 naist.

Erinevused rikaste ja vaeste riikide vahel on suured. Kui Sahara-taguses Aafrikas on 15-aastasel tüdrukul risk raseduse ajal või sünnituse käigus surra üks neljakümnele, siis Euroopas on selline risk 1/3300.

WHO hinnangul on vajadus vaesemates maades rohkem tervishoidu investeerida. Samas on terviseeksperdid välja toonud, et näiteks USAs on emasuremus taas tõusmas.

Lapseootusega seotud surma põhjuseks võib muuhulgas olla ema tervislik seisund, mis võib rasedust komplitseerida. Näiteks diabeet, HIV, malaaria ja rasvumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles