Lugeja küsib: kas saab ilma töötajaga läbi arutamata saata palgata puhkusele?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tööd pole, jääb ka loodetud raha saamata.
Kui tööd pole, jääb ka loodetud raha saamata. Foto: SCANPIX

«Kas saab saata palgata puhkusele ilma töölistega läbi arutamata? Näiteks teavitusega üks nädal ette ja puhkuse pikkus kaks päeva ning selle põhjuseks on töö puudus. Kas ma siis lihtsalt ei saa raha selle eest, et tööandjal pole mulle tööd pakkuda? Teine küsimus oleks, kas on lubatud saata töölisi koju poole päeva pealt, et töö otsas või siis anda keset nädalat vabu päevi?» küsib lugeja.

Vastab jurist Tanel Melk advokaadibüroost LMP.

Tasustamata puhkuse kasutamine on poolte kokkuleppe küsimus. Nii ei saa töötaja ilma tööandja nõusolekuta kasutada tasustamata puhkust ega ka tööandja suunata töötajat tasustamata puhkusele töötaja nõusolekuta.

Töölepingu seaduse kohaselt on tööandjal võimalik makstavat tasu töö mitteandmise korral vähendada. Sellisel juhul peavad need tingimused, mis ei võimalda tööd anda, olema tööandjale ettenägematud ning temast mitteolenevad majanduslikud asjaolud.

Siinjuures tuleb tähele panna, et juhul, kui tööandja kasutab oma õigust töötasu vähendada, on töötajal õigus keelduda töö tegemisest võrdeliselt töötasu vähendamisega. Juhul, kui töötaja sellise situatsiooniga nõus ei ole, on tal õigus tööleping üles öelda teatades sellest viis tööpäeva ette.
Tööandja peab ette teatama töötasu vähendamisest vähemalt 14 kalendripäeva.

Iseenesest ei ole seadusega keelatud töötajat poole päeva pealt töölt vabastamast. Samas peab tööandja sellisel juhul arvestama, et keskmist palka tuleb töötajale siiski maksta. Selline kohustus tuleneb töölepingu seaduse §-st 35, mille kohaselt peab tööandja töövõimelisele ja töö tegemiseks valmis olevale töötajale maksma keskmist töötasu ka juhul, kui töötaja ei tee tööd seetõttu, et tööandja ei ole andnud tööd, ei ole teinud töö tegemiseks vajalikku toimingut või on muul viisil töö vastuvõtmisega viivitanud, välja arvatud juhul, kui töö andmata jätmise põhjustanud töötaja süü.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles