Tõrkuva digitelepildi taga võib olla aegunud kaabel või kehv antenn

Martti Kass
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digitelevisioonile üleminekul peab  gaüks kriitiliselt üle vaatama, milline
on tema televiisoriantenn ja kas see sobib digilevi
vastuvõtuks.
Digitelevisioonile üleminekul peab gaüks kriitiliselt üle vaatama, milline on tema televiisoriantenn ja kas see sobib digilevi vastuvõtuks. Foto: Gert Kiiler

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juhi Jüri Piheli sõnul on tõrkuva pildi ja heli põhjuseks tõenäoliselt just vigane või aegunud vastuvõtusüsteem.

Saaremaa maakonnalehe Meie Maa poole kehva telepildi pärast pöördunud inimeste rahustamiseks kinnitas Pihel, et väga suure tõenäosusega, aga peaaegu kõigil juhtudel on probleem antennis, kaablis või ühendustes-pistikutes.

«Esimene asi – antennikaablid!» rõhutas Pihel maakonnalehele. «Kui keegi kasutab veel väga vanu antenne ja seda musta, nõukogudeaegset kaablit, tuleb see kohe välja vahetada. Kaabel maksab mingi neli krooni meetri kohta ja see ei tohiks väga suur väljaminek olla.»

Piheli sõnul tasub kaabli ühendused teha spetsialistil, mitte ise traadiotsi kokku keerata.

«Antenni pistikud – need, millega antenn telerisse läheb, on sageli amortiseerunud. Seal piisab väga väikesest veast ja signaal võib kümneid kordi väheneda. Pistikud korda – ärge kasutage neid plastmassist valgeid pistikuid.»

«Üks asi, mille eest tuleb inimesi muidugi hoiatada, on need niinimetatud Poola restantennid. Need on sageli kurja juur, sest need on väga häiretundlikud. Nad võtavad ise häireid sisse, kuid võivad ka ise häireid põhjustada. Ise ei näe ja naabrid kindlasti ei näe,» soovitas Pihel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles