Insult sõltub kümnest faktorist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Teadlased tegid kindlaks kümme faktorit, mis põhjustavad 90 protsenti insuldijuhtumitest.

Need saadi teada, võrreldes 3000 insuldi üle elanud inimese elustiili 3000 tervest inimesest koosneva kontrollgrupiga, kirjutab Daily Mail.

Kanada uurijate sõnul on enamik riskifaktoreid samad, mis infarktilgi.

80 protsenti insuldijuhtumitest on seotud viie faktoriga, milleks on kõrge vererõhk, suitsetamine, liigne kõhurasv, ebatervislik toitumine ja vähene füüsiline aktiivsus

Neile lisanduvad diabeet, alkoholiga liialdamine, stress ja depressioon, südamehaigused ning apolipoproteiinide nimeliste rasvamolekulide olemasolu veres.

Nende kümne teguriga seostub 90 protsenti kõigist insultidest. Olulisim insuldipõhjustaja oli kõrge vererõhk, mis kutsus esile kolmandiku juhtumitest. Uurijate sõnul tähendab normist kõrgem vererõhk 2,5 korda suuremat tõenäosust insuldiks.

Suitsetamine oli samuti oluline riskitõstja, seostudes iga viienda insuldiga. Suitsetajatel on insuldi esinemise tõenäosus mittesuitsetajatest kaks korda suurem, näitas uuring.

Töö autor Martin O'Donnell McMasteri ülikoolist ütles, et insuldi ennetamiseks tuleb ühiskonnal võidelda suitsetamise ja kõrge vererõhuga ning soosida füüsilist aktiivsust ja tervislikku toitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles