Enne treeningute alustamist mõõda põhilisi tervisenäitajaid

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treening.
Treening. Foto: SCANPIX

Qvalitas Arstikeskuse peaarst Toomas Põld tuletab pärast nädalavahetusel toimunud kehalise aktiivsuse päeva meelde, et enne treeningute alustamist oleks mõistlik tervisesportlasel oma tervist kontrollida.

Liikumine on tervise heaoluks väga oluline, kuid enne treenimisega alustamist oleks mõistlik lasta oma tervist kontrollida ning olla kindel, et valitud spordiala ei tee kasu asemel hoopis kahju.

«Tervisesportlane peaks enne treeningutega alustamist tegema vereanalüüsid, mis näitavad tervise üldseisundit ja kuidas koormus seda mõjutab. Oluline on teha ka EKG koormustest, kopsude funktsionaalne kontroll, vererõhu mõõtmine, pikkuse, kaalu ja vööümbermõõdu mõõtmine ning lisaks tasuks müomeetria aparaadiga hinnata oma lihaste olukorda,» kommenteeris Põld.

Inimesed tahavad positiivseid tulemusi näha kohe ja praegu, seetõttu alustatakse sportimist tihtipeale liiga suure koormusega, mis omakorda võib olla organismile liiga koormav. «Just ületreenimisohu vältimiseks peaksid inimesed enne treeningute algust konsulteerima spetsialistidega ning kontrollima oma tervisenäitajaid ja füüsilist vormi. On selleks siis tervisesportlasele suunatud terviklik pakett või üksikud analüüsid, aga tervist kontrollima peab,» lisas Põld.

10. mail tähistati Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) algatusel ülemaailmset kehalise aktiivsuse päeva, et juhtida avalikkuse tähelepanu liikumise olulisusele tervise säilitamisel ja haiguste ennetamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles