Eksperiment: kuidas maitseb ümarmudil?

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümarmudila pikkus on 15–25 cm, kaal kuni 250 grammi ja eluiga kuni neli aastat.
Ümarmudila pikkus on 15–25 cm, kaal kuni 250 grammi ja eluiga kuni neli aastat. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Meie Maa tegi ajakirjandusliku eksperimendi, pakkudes Kuressaares Rae poes huvilistele suitsutatud ümarmudilat.

Laevade ballastveega Läänemerre sattunud ümarmudil on kalaliik ahvenaliste seltsi mudillaste (gobiidae) sugukonnast, kuhu kuulub umbes 2000 kalaliiki, neist kõige arvukam on ümarmudil, kirjutab Meie Maa.

Uus liik pärineb Kaspia ja Musta mere piirkonnast, paraku kujutab uustulnuk endast kalateadlaste hinnangul ohtu meie peamistele söögikaladele, näiteks lestale. Mudil toitub teiste kalade marjast ja maimudest ning sööb ära lesta ja emakala toidu.

Juba satub ümarmudilaid siinsete kalurite püünistesse rohkesti. Ainuüksi Nasva kalamehed on tänavu saanud seda sadades kilodes, paraku ei oska inimesed sellest veel toitu valmistada..

«Väga hea maitsega, olen seda kala varem praetult söönud. Üldiselt söön palju kala, nii palju, kui sõber merest toob. Särg, haug, ahven, kõik on head. Ümarmudilat söön täna kolmandat korda, kena maitsega. Nagu ikka kalaga, tuleb ka teda roost puhtaks nokkida,» rääkis bussijuht Urmas. Tema hinnangul on see kala suitsutatult paremgi kui praetult.

Jaan sättis oma poeskäigu just ümarmudila degusteerimise ajale. Temagi sööb meeleldi kala, võttis ühe suitsutatud ümarmudila kaasa ja lubas maitse kohta tagasisidet anda. Mitmed naised tahaksid seda kala suitsutatult osta, sest maitses hästi ja endal pole suitsutamise võimalust.

Ellen kiitis degusteerimisel suitsutatud ümarmudilat. «Paras soolsus ja minule maitseb väga. Mulle meeldiks seda kala poest suitsutatult osta.»

Degusteerimisele juhtus ka selliseid inimesi, kes taolise nimega kalast polnud kuulnudki. «Need nii pisikesed, turul nägin ka suuremaid kalu,» hindas Toivo ja ütles, et täiesti hea, räimest rasvasem kala.

Nasva kogenud kalur Ülo Tammeväli ütles, et kalurile on ümarmudil pigem nuhtlus kui meeldiv kala. «Teinekord viskame üle paadi parda, see kala ei rõõmusta kedagi. Võibolla ükskord osatakse teda toidukalana rohkem hinnata, praegu veel mitte.»

Kuressaare turu kalamüüjad ütlesid, et on 50-, 70- ja 90-sendise kilohinnaga seda kala müünud, aga mitte eriti suures koguses. Vaadatakse ja küsitakse, aga ostetakse ikka räime.

Vaata lähemalt videost, kuidas ümarmudil meie vetesse sai ja kuidas uus kalaliik inimestele maitseb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles