Tubakavastased: sigaretiaktsiis peab Eestis muutuma

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaret.
Sigaret. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Eesti Tubaka- ja Alkoholikahjude Vähendamise Koda (ETAK) saatis seoses valitsuskoalitsiooni lepingus seatud eesmärgile tõsta tubakaaktsiisi Riigikogule avalduse, milles paneb ette muuta Eestis tubakaaktsiisi struktuuri.

Tervise ja töövaldkonna minister Urmas Kruusele, rahanduskomisjoni esimehele Rainer Vassiljevile ja sotsiaalkomisjoni esimehele Heljo Pikhofile saadetud kiri selgitab, et viimaste sigaretiaktsiisi tõusude raames ei ole Eestis rakendatav maksupoliitika sisse viinud vajalikke muudatusi riigi rahvatervise eesmärkide saavutamiseks. ETAK esitas juba märtsis 2012 riigikogule omapoolsed seisukohad tubakatoodete maksupoliitika osas.

«Toetame tubakatoodete aktsiisitõuse, mille eesmärgiks on teha tubakatooted vähem kättesaadavaks, eriti lastele. Meie partnerorganisatsioonid Euroopas on rõhutanud, et vastavalt Euroopa direktiivile tubakatoodete maksustamisest tuleks rakendada sigarettide tükipõhist maksustamist,» ütleb koda oma kirjas. Sisuliselt soovib koda suurendada tubakatoodete puhul tükipõhist aktsiisitõusu ehk vähendada hinnast sõltuvat osa ja tõsta miinimumhinda.

ETAK leiab, et seaduseandjad ei ole Eestis Euroopa tubakadirektiivis ettenähtud eesmärkidest kinni pidanud. «Paigalseisu peegeldavad Tervise Arengu instituudis regulaarselt läbiviidava tervisekäitumise monitooringu tulemused, mis on näidanud juba viiendat aastat järjest, et suitsetajate osakaal ei ole langenud vanuses 16–64 alla 26 protsendi. Muutust ei ole toimunud ka odavate ja kallimate sigarettide turuosas, st et endiselt on valdav osa sigarette turul odavas hinnakategoorias,» teatab koda.

Eesti lähiriikides on kasutusel väga progressiivsed maksumudelid – näiteks Rootsis ja Taanis on aktsiisitõusud tehtud just tõstes fikseeritud ja minimaalselt makstavat aktsiisi. Sealjuures aktsiisi kolmas – hinnast sõltuv komponent – on ainult 1 protsent (Eestis on see 34 protsenti). «Eesti senised aktsiisimuutused on olnud üksnes kosmeetilised ega ole muutnud inimeste suitsetamisharjumusi ega suitsetamislevimust,» arvab koda.

«Oleme seisukohal, et aktsiisistruktuur vajab ümberkorraldamist, et tagada eelnimetatud tubakaaktsiisi direktiivi eesmärkide täitmist, kuna seni rakendatud meetmed pole seda teinud. Seejuures teeme ettepaneku tõsta tubakaaktsiisi iga-aastaselt, et vältida tubakatoodete odavnemist ja kättesaadavamaks muutumist seoses inimeste sissetulekute jätkuva kasvuga. Samuti oleme seisukohal, et muudatused aktsiisistruktuuris aitaksid mitte ainult paremini kaitsta rahvastiku tervist, vaid ka suurendada 2015. aasta riigieelarve tulusid suuremas mahus,» seisab avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles