Kui grill läheb põlema…

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihast sulav rasv võib grillil hetkega põlema lahvatada.
Lihast sulav rasv võib grillil hetkega põlema lahvatada. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Juhuseid, kus tuletõrjujad oleks pidanud jaanipäeva ajal grillipeole appi tõttama, pole päästeteenistuse andmetel viimastel aastatel ette tulnud. Samas teab kogenud grillimees Enn Tobreluts, et hoogse grillimise käigus võivad leegid lahvatada küll.

Tobreluts rääkis, et paar korda on tal grill põlema läinud. Tegu oli mõlemal korral gaasigrilliga, mille rasvavanni kogunes suurürituse käigus liialt palju rasva. Rasv lahvatab põlema hetkega.

«See on vägagi ohtlik. Seda leeki ei kustuda ei vesi ega ka kaane peale asetamine. Vesi vastupidi mõjub kui bensiin,» rääkis ta.

Ainukese tõhusa lahendusena tõi Tobreluts välja spetsiaalse tuleteki, mille saab süttinud grillile peale panna ja mis kõrge leegi pikapeale summutab.

«Moraal seega selline, et kui ikka tuleb väga suures koguses grillida, siis peab ka grillimise ajal grilli puhastama ja üleliigse rasva ja sodi põletite alt ära võtma,» lisas ta.

Näpunäiteid

  • Leeki saab summutada grillile kaane peale asetamisega ja märja lepapuulaastuga (kooritud hakkpuit), mis tekitab ka lisasuitsu. Laastu ei tohiks lõkkesse/sütele visata liiga palju, kuna see kipub pärast kuivamist kohe põlema.
  • Huvitava maitse ja hõngu saamiseks võib leegi summutamiseks kasutada õlut või veini.
  • Hoidke grilli kõrval suur pudel veega ja võimalusel ka spetsiaalne tuletekk.
  • Hea on kui kättesaadavas kohas asub esmaabipakk plaastrite ja põletust leevendava geeliga.
  • Kõik grillimiseks abivahendid peavad olema alati käepärast, et saaksite kiirelt reageerida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles