WHO hoiatab: ülekaaluliste arv kasvab hüppeliselt

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaaluline naine.
Ülekaaluline naine. Foto: Panther Media / Scanpix

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) ennustab oma uuringute põhjal pea kõikides Euroopa riikides 2030. aastaks ülekaaluliste naiste ja meeste arvukuse märgatavat kasvu.

WHO tegi prognoose 53 Euroopa piirkonna riigi suhtes, need erinesid regiooniti suuresti, kirjutab Science Daily. Ennustatakse, et meeste rasvumise tase tõuseb Hollandis ja Belgias 15 protsendini, Iirimaal aga suisa 47 protsendini. Kõige kõrgemat naiste rasvumise taset ennustatakse samuti Iirimaale – 47 protsenti ja kõige madalamat Rumeeniale – 10 protsenti.

Uuringu tulemusi esitles kongressil Amsterdamis UK tervisefoorumit esindav Laura Webber. Tulemuste tutvustamisel ütles ta: «Meie uuring näitab murettekitavat pilti ülekaalulisuse tõusust üle Euroopa. On hädasti vaja poliitilisi meetmeid, mis seda trendi ümber pööraksid.»

Statistilise uuringu käigus vaadeldi saadaval olevaid andmeid inimeste kehamassiindeksi kohta 53 riigis. Selline analüüs võimaldab autorite sõnul prognoosida, kuidas ülekaalulisuse kui haiguse epidemoloogia kujuneb.

Peaaegu kõikides riikides ennustati ajavahemikus 2010–2030 ülekaaluliste meeste arvukuse kasvu. Suurbritannias jõuab see 75 protsendini, Tšehhis, Hispaanias ja Poolas 80 protsendini ning Iirimaal 90 protsendini. Kõige väiksem arvukus ennustatakse 2030. aastaks olevat Belgias (44 protsenti) ja Hollandis (47 protsenti).

Autorite hinnangul on ülekaalulisusega suuresti seotud riiklikud majandustingimused. Näiteks UK ja Iirimaa liberaalne vabaturg soodustab teadlaste arvates sarnaselt USA-le ületarbimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles