Korteriühistud: kahjuks näeb kortermajades liiga palju äralagastatud trepikodasid

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trepikoda.
Trepikoda. Foto: MYCHELE DANIAU/AFP

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) tuletab kortermaja elanikele meelde, et nii nagu korteris, tuleb ka trepikojas pidada silmas ohutusnõudeid, hoida puhtust ja korda ning täita ühistu poolt seatud sisekorraeeskirju.

«Kindlustusfirma RSA poolt algatatud mõte suitsuanduritest trepikojas on tervitatav, sest mitmel juhul on majapõleng alguse saanud tuletegemisest trepikojas või keldris, kuhu näiteks on lahtise ukse kaudu hiilinud asotsiaalid,» rääkis EKÜL juhatuse liige ja õigusosakonna juhataja Urmas Mardi.

Mardi sõnul tundub korra ja puhtuse nõue paljudele kahtlemata elementaarsena, kuid kahjuks näeb Eestimaa kortermajades siiski liiga palju äralagastatud trepikodasid. «Purustatud aknaklaasid koridoriakendel, uriinilehk, soditud seinad, purukspekstud liftid ja ukselukud, suitsukonid, joodikute kambad trepimademel alkoholi tarvitamas,» loetles Mardi iga korteriühistu õudusunenägu, mis paraku mõne maja koridoris vastu vaatab.

«Tihti napib ühistul ka vahendeid, et kahjustusi likvideerida. Igal nädalal aknaklaase või välisukse fonolukku vahetada käib lihtsalt ühistutel üle jõu. Koristajagi teeb, mis suudab, kuid lagastajad sellest ei hooli,» vahendas Mardi nörritavat olukorda.

Mardi sõnul loodetakse paljudes ühistutes, et omanikuks olemine ja teadmine, et kogu kahju tuleb kõigil omanikel omast taskust kinni maksta, distsiplineerib. «Eks paljudel juhtudel see nii ju ongi. Eriti siis, kui on ühtsete jõududega talgukorras näiteks koridorid ja keldrid ära puhastatud ja ilusaks vuntsitud, hoitakse neid hoolsamalt,» nentis ta.

Mardi toonitas ka, et elanike turvalisuse seisukohalt on oluline maja uksi korralikult lukustada ning võõraid mitte trepikotta lubada. «Tuleb olla julgem, oma naabreid teada ja tunda ning kui nähakse maja ümber luusimas võõraid, neilt külaskäigu eesmärki uurida ja sellest ka naabreid või ühistut teavitada. Naabrivalve on oluline ning aitab ära hoida nii mõnegi kuriteo,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles