Eestlased söövad jaaninädalal ära miljon kilo lihatooteid

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaaninädalal süüakse ära ligi miljon kilo grilliliha ja grillvorste.
Jaaninädalal süüakse ära ligi miljon kilo grilliliha ja grillvorste. Foto: Sille Annuk

Lihatööstus Atria Eesti hinnangul söövad eestlased jaaninädalal kokku ligi miljoni kilo grilliliha ja grillvorste. Keskmiselt sööb iga eestimaalane jaaninädalal kokku 11,5 grillvorsti ning lisaks samas koguses grilliliha.


Selveri müügidirektor Kristi Lompi sõnul kasvab jaanipäeva eel liha ja grillvorstide müük tavapäevadega võrreldes üle seitsme korra. Atria Eesti turundusdirektor Rene Kiisi sõnul on eelseisval jaanil eestlaste toidulaual võrdsetes kogustes esindatud nii grilliliha kui grillvorstid.

«Sellel aastal ostetakse ilmselt enam grill-liha ja šašlõkki, möödunud aasta jaaninädalal tõusis hüppeliselt erinevate grillvorstide müük. Selveri klientide suvelemmikuteks on juba mitu aastat seašašlõkk keefiri marinaadis ning toorvorstid lambasooles. Liha ostetakse rohkem lahtisest letist, grillvorste ja šašlõkki pakendatult,» selgitas Selveri müügidirektor.

Lompi sõnul on viimase aasta jooksul enim tõusnud veiseliha populaarsus, mille läbimüük on möödunud aasta juuniga võrreldes kasvanud 25 protsenti.

«Klientide eelistused sõltuvad ka ilmast – sooja ja ilusa ilmaga tarbitakse kergemat liha ja lahjemat alkoholi, vihmase ja külma ilmaga läheb paremini kaubaks rasvasem liha ja kange alkohol,» lisas Lomp.

Toiduliidu andmete põhjal süüakse Eestis ühe inimese kohta 35 kilogrammi sealiha aastas, mis on võrreldes keskmise eurooplasega 6,7 kilogrammi võrra vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles