Lillelaadal tõlgita enam läbi ei saa

Silvi Lukjanov
, reporter, Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külastajaid jagus lillelaadale juba eile rohkelt, kuid ilusa ilma püsides ootavad korraldajaid neid nädalavahetusel veelgi enam. Müüjad kinnitavad, et hinnad pole kivisse raiutud, ja kutsuvad ostjaid tingima.
Külastajaid jagus lillelaadale juba eile rohkelt, kuid ilusa ilma püsides ootavad korraldajaid neid nädalavahetusel veelgi enam. Müüjad kinnitavad, et hinnad pole kivisse raiutud, ja kutsuvad ostjaid tingima. Foto: Dmitri Kotjuh

Türi lillelaadal on iga aastaga aina rohkem kuulda võõrkeelt: kui vene keeles suhtlemisega saab vanem põlvkond veel hakkama, siis inglise ja soome keeles kauplemisel tuleb appi võtta lapsed.

Eile pärastlõunal kostis Türi lillelaadalt soome- ja sekka ingliskeelset kauplemist. Osteti taimi, prooviti pähe mütse ja imetleti ehteid. Kõike laadamelule sobilikus rahulikus tempos ja valjuhäälse suhtlusega nii omavahel kui ka müüjatega.

Füüsilisest isikust ettevõtja Ellen Rajatalu Jõgevamaalt on müünud lillelaadal taimi lugematu arv kordi. Inglise keeles suhelda eelistavatele ostjatele kutsus ta kiiresti teavet vahendama tütar Brigita. «Iga aastaga läheb just Türil vaja aina rohkem inglise ja soome keelt. Kui vene keelega saan veel hakkama, siis hea, et keeli oskav tütar saab siin abis käia,» selgitas ta.

Lillelaada korraldaja, Türi aianduse ja mesinduse seltsi juhatuse esimees Liivi Lohvart sõnas, et välismaalaste gruppe tuleb ainuüksi turismifirmade kaudu igal aastal juurde. «Tänavu on etteteatamisel tulemas 3000 turisti Soomest ja Rootsist,» täpsustas ta.

Kuigi korraldusmeeskonnale oli reede, laada esimene päev, Lohvarti ütlust mööda kõige töörohkem, oli ta jõudnud teha ka ise esimese ostu. «Kõige selle eelnevalt organiseeritu isiklikult ülerääkimise ja täpsustuste vahel jõudsin osta haruldast karulauku,» lausus ta. Looduskaitse all olevat karulauku Lohvarti teada mujalt kui Türi lillelaadalt ei saagi, sest seda kasvatavad vaid vähesed aiapidajad.

Tänavusel, 37. lillelaadal on 700 müüjat. «Mitmed kauplejad on head püsikliendid ja nad soovivad aina suuremaid müügipindu. Nii pole meil kavaski kauplejate arvu suurendada, sest asume linnas ja piiratud alal,» selgitas Lohvart. «Saame kauplema võtta vaid lillelaadale sobiliku kauba müüjaid, keda tänavu on võrreldes varasemaga oluliselt rohkem.»

Inimesi jagus ohtralt kõikjale juba eile pärastlõunal ja kui ilus ilm jääb püsima, on neid nädalavahetusel veelgi rohkem.

Ka palju kõlapinda leidnud linna ühe peatänava, Tallinna tänava remont pole Lohvarti teada toonud kaasa mingeid parkimisprobleeme. «Tulge aga laadale ja nautige melu!» kutsus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles