Lahendati punapeade päikesetalumatuse saladus

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punapead ei talu päikest, kuna nende pigmendirakkudes toodetakse melaniini toimet blokeerivat kemikaali. Pildil Briti modell Lily Cole.
Punapead ei talu päikest, kuna nende pigmendirakkudes toodetakse melaniini toimet blokeerivat kemikaali. Pildil Briti modell Lily Cole. Foto: SCANPIX

Uurijad avastasid, et loomulike punapeade nahk võiks päevituda kuni viis korda paremini kui tõmmudel inimestel.

Nimelt toodab nende organism nahale värvust andvat pigmenti melaniini sama palju kui tumedama nahaga inimestel ning kohati isegi viis korda enam, vahendab Daily Mail.

Miks siis heleda jumega loomulikel punapeadel nii kergesti päikesepõletus tekib? Põhjus peitub selles, et koos melaniiniga toodetakse nende pigmendirakkudes veel üht kemikaali, mis muudab naha UV-kiirte suhtes väga tundlikuks, põhjustades põletikku.

Tumedama nahaga inimeste pigmendirakkudes sellist melaniini toime blokeerimist ei toimu.

Seni oletati, et punapead on päikese suhtes ülitundlikud seetõttu, et nende kehas ei teki piisavalt melaniini, mis nahka päikese ultraviolettkiirguse eest kaitseks.

Uue avastuse autoreiks on Inglismaal asuva Bradfordi ülikooli teadlased, kes loodavad, et tulevikus aitab see teadmine luua tehnoloogiaid, mis võimaldaksid ka punapeadel ohutult päevitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles