Lõkkes põletamiseks sobib vaid puhas puit ja paber

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonda saastava prügi põletamine.
Keskkonda saastava prügi põletamine. Foto: Annika Osja

Täna alanud kampaania «Säästad või saastad?» juhib elanike tähelepanu lõkketegemise seostele tervisega ning tuletab meelde, et lõkkes põletamiseks sobib ainult puhas puit ja paber.

Lõkkes põletamiseks sobib ainult puhas puit ja paber, kõik ülejäänu kahjustab inimest ja loodust. Näiteks plastpakendite lõkkes põletamisel paiskub õhku hulgaliselt mürgiseid ained. Keskkonnaportaal Bioneer koostöös keskkonnaministeeriumiga alustas teavituskampaaniat, et pöörata elanike tähelepanu ohutule lõkketegemisele.

«Lõkke tegemine on tore tava, aga tasub hoolikalt mõelda, mida lõkkematerjalina kasutada. Kui põletatakse prügi, on paraku tegu nii looduse kui inimese tervise suhtes vaenuliku teoga. Miks sellest hoiduda ja mittevajalik materjal kevadise koristuse järel koduaias lõkkesse viskamise asemel liigiti kogumise konteineritesse viia, sellele algav kampaania vastuseid pakub,» ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Igasugune tarbimine toob kaasa ka jäätmete tekkimise. Olmejäätmete liigiti kogumiseks on Eestis paigaldatud hulgaliselt jäätmekonteinereid ning enamik jäätmetest saab ära anda tasuta. Paraku näitavad keskkonnainspektsiooni kontrollkäigud, et osa jäätmeid põletatakse ära kodustes majapidamistes, mis seab ohtu inimeste tervise ja saastab loodust. Iga inimene, kes süütab prügilõkke, ohustab sellega ümberkaudseid elanikke ja keskkonda.

Parim viis tekkivate jäätmetega toimetulemiseks on need liigiti sortida ja panna viia vastavasse konteinerisse või kogumispunkti. Kahjuks valivad osa elanikke hoopis muu viisi jäätmetest vabanemiseks – need põletatakse lõkkes, mis kahjustab nii nende endi, lähedaste kui ka naabrite tervist. Jäätmete põletamine kahjustab ka loodust.

Põlemisest tekkivad ühendid tõusevad õhku ning langevad taas maapinnale. Seda hingavad sisse nii täiskasvanud, lapsed kui loomad. Mürgiga saavad kaetud ka puud, põõsad ja muud taimed. Seega koduaias prügi põletades katame ohtlike ainetega ka maasikad ning õunad, mida me kõik otse aiast korjatuna süüa armastame.

«Kui inimene ei tea, kuidas on tema kodukohas jäätmete äraandmine korraldatud, siis tuleks seda uurida kohalikust omavalitsusest. Reeglina on ka omavalitsuse veebis väljas piirkonda puudutav info. Kampaania veebileht annab vajalikud suunised kätte. Me kõik suudame teha loodusest ja tervisest hoolivamaid valikuid,» selgitas Bioneeri toimetaja Katrin Jõgisaar.

Projekti rahastab Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles