Berliini start-up ühendas kala- ja köögiviljakasvatuse

Marina Lohk
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ECF

Muistsed asteegid ja hiinlased tegid seda aastatuhandeid tagasi ning nüüd loodab Berliini start-up hakata  21. sajandi linnainimesi toitma vesiviljelusaianduse (akvapoonika) abil – tegemist on kalakasvatuse ja köögiviljakasvatuse kombinatsiooniga.

ECF ehk Efficient City Farming tegutseb vana Berliini õlletehase telliskiviseinte vahel. Kasutades iidset meetodit, kasvatavad nad tomatit, paprikat ja maitserohelist väikeses konteinerfarmis, kus väetiseks on kalade väljaheited, kirjutab The Local.

«Meie visiooniks on anda linnainimestele ligipääs põllumajandussaadustele, mis on toodetud jätkusuutlikult,» ütles Nicolas Leschke, kes asutas firma kaks aastat tagasi.

Vesiviljelusaiandus on kombinatsioon traditsioonilisest akvakultuurist (veeloomade, nagu tigude, vähkide, krevettide kasvatamine veemahutites) ja hüdropoonikast (taimede kasvatamine mullata) üksteist toetavas keskkonnas. Kuna see võimaldab toota toitu otse linnas, mitte kuskil kaugel maal, vähendab see oluliselt sellega kaasnevaid kulusid ja mõju keskkonnale.

Firma on üles seadnud kahetasandilise protüüp-konteinerfarmi, kus all on kalatsistern ja üleval väike kasvuhoone, milles kasvatatakase köögivilju.

Süsteemis on veel eraldi tsistern spetsiaalse filtriga, mis kasutab baktereid, et muundada ammoonium kalade väljaheidetes nitraatideks. Nitraatidega rikastatud vesi pumbatakse seejärel kastma kasvuhoone taimi, mis ei kasva mitte mullas, vaid hüdropoonilises vannis.

Meetod nõuab võrreldes traditsioonilise taimekasvatusega vähem vett, kuna seda kasutatakse korraga nii kalade kui ka taimede jaoks.

Möödunud aastal võitis ECF iidse meetodi innovaatilise rakendamise eest Californias start-up'ide auhinna. Praeguseks on nad müünud päris mitu minifarmi, kuid ettevõte rõhutab, et nende eesmärk on pigem müüa suuremaid farme ettevõtetele, kinnisvaraarendajatele või isegi põllumeestele.

ECF on ostnud ka maatüki väljaspool oma kontorit, kus plaanitakse üles seada suurem, 1800 ruutmeetri suurune akvapoonika farm. Nad hakkavad kasvatama puuvilju ja köögivilju ning müüma neid nii samal territooriumil asuvas poes kui ka Berliini inimestele, kes tellivad neilt iganädalase toidukorvi.

Samuti hakkavad nad restoranidele või ka eraisikutele, kes soovivad näiteks kümme kala korraga, müüma barramundi kala, mis on eriti populaarne Austraalias ja Aasias.

Berliini riiklik investeerimispank on andnud nõusoleku ettevõtmise finantseerimiseks. ECF loodab 550 000 euro suurusele aastakäibele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles